Categories: Administratie

Vine aliatul impotriva poluarii: statia de purificare a aerului de 190.000 de euro

La jumătate de an de când s-a votat în CL, primăria a cumpărat stația de filtrare a aerului propusă de Petrică Folică (PP-DD). Aceasta este unică în România, va costa 190.000 de euro și va fi furnizată de o firmă din Sf. Gheorghe. Societatea are ca principal obiect de activitatea vânzarea de papetărie și birotică, dar are și o divizie de mediu.

La finele lunii ianuarie, PP-DD-istul Petrică Folică a propus cumpărarea a patru stații de purificare a aerului. „Am observat că oraşul este foarte poluat la meciurile de fotbal pe care le joc săptămânal. Mirosul greu de cauciuc reuşea să ne întrerupă partidele, aşa că am propus un proiect inspirat din excursiile mele prin Europa. În multe ţări, deşi au o industrie puternică şi milioane de maşini, poluarea este ca şi inexistentă, pentru că au staţii de purificare a aerului”, își explica Folică demersul. CL a votat, în final, achiziționarea unei singure stații, pentru a se vedea dacă aceasta are efect.

Între timp s-a finalizat licitația, astfel că, până în octombrie, la Timișoara va fi amplasată prima stație de purificare a aerului. „Urmează să stabilim unde va fi amplasată. Avem mai multe variante, ne-am gândit că, deocamdată, având o singură stație, s-o amplasăm o perioadă de timp în zonele în care avem cele mai multe solicitări de la cetățeni. În zona Continental avem destule nemulțumiri, dar, din punctul meu de vedere, nu mi se pare normal ca municipalitatea să rezolve o problemă a unei societăți comerciale”, afirmă Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu a PMT. Conform acestuia, stația filtrează aerul și îmbunătățește calitatea acestuia pe o suprafață de approximativ… 40 de hectare. „O să încercăm să amplasăm stația, de exemplu, în zonele în care sunt șantiere, iar cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că șantierul îi face să nu aibă un aer așa de curat. Centrul ar fi una dintre variante… În România este prima stație de acest fel”, mai spune Bere.

Achiziționarea, în viitor, a mai multor stații de acest fel depinde de rezultatele testelor. „La stațiile de monitorizare a aerului de pe Calea Aradului și Calea Șagului o vom pune o perioadă de timp și vom vedea dacă sunt diferențe… trebuie să avem niște repere foarte clare. Vom face și un studiu pe această temă, vom vedea care sunt zonele fierbinți din Timișoara. Vom lua toate sesizările și vom vedea dacă se va diminua numărul lor amplasând aceste stații”, explică șeful Direcției de Mediu. Stația de filtrare a aerului va fi furnizată și montată de SC Dr. Office Group SRL, cu sediul central în Sf. Gheorghe, județul Covasna. Firma funcționează din 2004, cu obiect de activitatea vânzarea de birotică și papetărie, dar în 2009 și-a înființat o „divizie de mediu”. Aceasta are un parteneriat cu Grupul Systemlife, companie italiană care furnizează soluţii de purificare a aerului în spaţiile exterioare şi interioare urbane. Conform datelor de pe site, „Systemlife este un sistem inovativ de filtrare ce purifica aerul din oraşe pe o rază de aproximativ 350 metri, acoperind o zona de circa 400,000 metri pătraţi”. Stația va scoate din bugetul local suma de 191.000 euro.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Gata cu vacanța mare, de luni înapoi în bănci. Vezi structura noului an școlar

Anul școlar 2024-2025 va începe luni, 9 septembrie 2024, conform Ministerului Educației. Structura acestui an…

11 ore ago

STPT atenţionează din nou cu privire la oferte false legate de cardurile de călătorie

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) avertizează din nou călătorii cu privire la informațiile false…

13 ore ago

Maxagro a prezentat la Birda, în cadrul unui eveniment deosebit, cele mai noi utilaje agricole KWS/Foto

Ferma Maxagro din Birda a găzduit, în urmă cu câteva zile, un eveniment special, organizat…

14 ore ago

Casa de Cultură pregătește Ruga Timișoarei. Spectacole și concerte, dar și Jocul Rugii

Timișoara va sărbători peste o săptămână, duminică 15 septembrie, una dintre cele mai importante sărbători…

15 ore ago

Grădinițele din Timișoara își încep luni activitatea cu un plus de 200 de locuri disponibile.

Echipele Primăriei Timișoara au reparat săli de clasă vechi, dar și spații care stăteau închise…

15 ore ago