Fantana-soare, inaugurata sub… clar de luna / FOTO+VIDEO

Fântâna-soare din zona Soarelui a fost inaugurată miercuri seară, pe întuneric, de primarul Nicolae Robu. Acesta a costat aproape 100.000 de euro, poate fi controlată de pe iPad și are 17 „coregrafii” de lumini și ape. Va funcționa cu program, ca să nu deranjeze vecinii, și peste iarnă va fi oprită.

Strict din punct de vedere tehnic, fântâna este „un ansamblu dinamic de jeturi cu înălţime variabilă, iluminate cu proiectoare RGB controlabile prin DMX, care creează un spaţiu suplimentar de atracţie pentru o piaţetă pietonală. Combinația celor 16 programe de mișcare va asigura totalul coregrafiilor. Pentru fântână s-a proiectat un set de culori calde: galben, portocaliu, roșu, alb, astfel încât fântâna se va transforma într-un soare proiectat pe pavaj înfrumusețând întreaga piață”. Pe teren, fântâna nu este spectaculoasă decât la lăsarea întunericului, când jocurile de lumini colorate au fost clar pe placul asistenței. Peste zi, „soarele” schițat din gresie de culoare roșcată, din care țâșnesc jeturi de apă la diverse înălțimi, e atractiv doar pentru puștii de la școală.

„În momentul de față sunt programate 17 jocuri de apă și lumină. Fântâna are 56 de duze cu tot atâtea electrovalve, totul este comandabil individual și, prin urmare, se pot face la nesfârșit oricâte variante de jocuri. Execuția a fost făcute de Somhidros, care e una dintre cele mai puternice firme de fântâni ornamentale pe plan mondial, reprezentată de o unitate a ei cu sediul în Arad. Au fost și un număr de lucrători spanioli get-beget, care au lucrat exemplar. Ar avea de învățat și unii muncitori de-ai noștri în ceea ce privește seriozitatea. I-am găsit pe spanioli la muncă și sâmbătă seara, și pe ploaie”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Lucrările au început la finele lunii iulie și trebuia terminate în 30 de zile. Din cauza vremii însă, instalația este gata abia acum. Fântâna va funcționa cu program, ca să nu deranjeze oamenii, iarna va fi oprită, ca să nu înghețe. „Va funcționa până se lasă frigul și va avea un program redus, ca să nu se producă zgomot pentru cei care locuiesc în zonă. Acum, când lumea se culcă mai devreme, ea va oprită probabil la ora 11, n-am stabilit încă, o să mă consult și cu cetățenii. În timpul verii, ea va funcționa toată ziua, va funcționa și seara, până la miezul nopții, poate până la ora chiar, în funcție și de părerea cetățenilor din zonă. Zgomotul produs de apă este unul plăcut, este unul liniștitor, dar n-are rost s-o lăsăm să funcționeze iarna, când nu stă nimeni în jur și ar fi și în pericol de îngheț”, a mai spus Robu. Jocurile de apă și lumini vor putea fi controlate de pe un iPad, dispozitiv mobil sau de pe orice calculator. „Prețul aprobat pentru această lucrare a fost de 100.000 de euro, în urma licitației a fost de 92.000 de euro. Nu știu să vă spun cât a costat fântâna asemănătoare realizate pe vremea fostei administrații. Aici este complex tot acest sistem controlabil la nivel de duză… Asta necesită un anumit preț, nu e scumpă… prețul este foarte rezonabil pentru așa ceva. Firma spaniolă este cea care asigură service-ul la celebrele fântâni din Barcelona”, a mai afirmat edilul.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

27 de minute ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

2 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

2 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

3 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

4 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

6 ore ago