Categories: SocialUltima ora

Mitropolitul Nicolae al Banatului, pe ultimul drum spre Catedrala Mitropolitana / FOTO

Mitropolitul Nicolae Corneanu a plecat, luni dimineață, ultima dată spre Catedrala Mitropolitană. A făcut-o într-o liniște deplină, în lacrimile și rugăciunile a peste 200 de preoți și măicuțe. Înalt Preasfinția Sa a părăsit această lume duminică seară, în urma unei grele suferințe, și se va odihni pentru vecie în cripta ierarhilor de la Catedrala Mitropolitană.

Luni a fost o zi frumoasă de toamnă, cum n-au fost prea multe în acest an la Timișoara. Două candele ard liniștit la una dintre intrările în reședința mitropolitană de pe Bd. Loga. Pe trotuar sunt resturile de ceară roșie ale unei lumânări aprinse în miez de noapte. În curtea Mitropoliei Banatului e plin de lume, preoți în straie de gală se așază în ordine, pentru a-l putea conduce pe ultimul drum pe cel care a fost dr. Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului. E liniște, doar din stradă se aud, din când în când, indicațiile polițiștilor care dirijează traficul și câte un „Dumnezeu să-l odihnească”, din partea trecătorilor care grăbesc pasul și coboară capetele.

Din interior se aud, ca din altă lume, glasurile preoților care oficiază ultima slujbă înainte de plecare. Apoi ușa se deschide, coboară primii preoți și măicuțele cu ochi plânși și lumânări aprinse în mâini, iar sicriul e dus pe brațe spre mașina mortuară. Înalt Preasfinția Sa Nicolae pare că doarme. Pe chip i se citesc deopotrivă urmele suferințelor îndurate în ultimii ani, dar și liniștea regăsită în marea trecere. Precedat de un alai mortuar format din peste 200 de preoți și măicuțe, dricul s-a îndreptat spre Catedrala Mitropolitană. Din convoi au făcut parte și episcopul vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Paisie Lugojanu, dar și Excelența Sa, Martin Roos, episcop romano-catolic de Timișoara. După o scurtă slujbă ținută în fața catedralei, sicriul a fost dus în lăcașul de cult, unde a fost așezat pe catafalc. A urmat o altă slujbă, la fel de scurtă, la care a asistat și primarul Nicolae Robu. Slujba de înhumare va avea loc miercuri, de la ora 11, și va fi oficiată de Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. IPS Nicolae va fi înmormântat în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane. Urmează, la Timișoara, 40 de zile de doliu. În 60 de zile, Sinodul BOR va desemna un nou mitropolit al Banatului.

Invalid Displayed Gallery

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

O oră ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

2 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

2 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

4 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

4 ore ago

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

5 ore ago