Nașterea Maicii Domnului este prăznuită pe 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc. Datorită Fecioarei Maria, Fiul lui Dumnezeu S-a întrupat, a biruit moartea și a dăruit oamenilor viața veșnică în Împărăția Cerurilor. Maica Domnului are nu mai puțin de nouă zile de pomenire în calendarul bisericesc.
Sfânta Scriptură nu oferă informații despre Nașterea Maicii Domnului, evenimentul fiind relatat doar în scrierile apocrife. Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim și era din seminția lui Iuda. Soția lui Ioachim era Ana, fiica preotului Matthan. Erau în vârstă și, pentru că nu aveau copii, erau considerați blestemați. Evanghelia apocrifă a vieții Maicii Domnului spune că Ioachim a zis către soția sa: „Pe mine nu mă îndeamnă inima să mai intru în casa mea. Mă duc la munte și acolo voi posti și mă voi ruga lui Dumnezeu să ne dăruiască un copil”. Ana începe și ea să se roage lui Dumnezeu. Îngerul Gavriil se va arăta celor doi, spunându-le că rugăciunea le-a fost ascultată și că Dumnezeu le va trimite binecuvântarea Sa. Tot el le-a vestit că pruncul se va umple de Duh Sfânt din pântecele mamei sale.
Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire: 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului, 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului, 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului, 25 martie – Buna Vestire, 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne, 15 august – Adormirea Maicii Domnului și 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului.
În popor sunt mai multe superstiții legate de această zi. Se spune, de exemplu, că în preajma acestei sărbători nu e voie să se aprindă focul în casă, oricât ar fi de frig, fiindcă aduce ghinion şi boală. Femeile care nu pot avea copii trebuie să se roage pentru dezlegarea pântecelor şi se spune că vor primi pruncul dorit. Pentru că Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile însărcinate se pot ruga pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. În fiecare casă ar trebui să fie câte o candelă aprinsă pentru alungarea spiritelor rele şi pentru preamărirea Naşterii Fecioarei Maria. Bărbaţii nu au voie să facă treabă prin gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă şi să spele rufe. Nici plantele medicinale nu se mai culeg după 8 septembrie, pentru că îşi pierd puterea tămăduitoare. De Sfânta Maria Mică se împart struguri şi prune de sufletul morţilor, pentru ca acestora să li se ierte păcatele.
Times Higher Education (THE) a lansat prima ediție a Interdisciplinary Science Ranking (ISR), în colaborare…
Dacă românii se pregătesc de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, lumea padelului are un singur gând:…
Consiliul Județean Timiș va investi în reabilitarea a două dintre școlile aflate în administrarea sa,…
Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK anunță…
Primăria Timișoara, prin Poliția Locală, a confiscat primul camion care debarasa deșeuri ilegal pe un…
Meteorologii au actualizat avertizările şi anunţă că vremea să înrăutăţeşte începând de joi noapte, fiind…