Categories: Administratie

Robu admite: pistele sunt „in opturi”, dar asta nu e motiv de campanie impotriva Timisoarei

Pistele „în opturi”nu sunt o scăpare, ci sunt făcute special astfel, pentru ca mersul pe bicicletă să nu fie monoton. Primarul Nicolae Robu spune că aceasta a fost viziunea proiectantului, care nu a vrut să modifice proiectul, susținând că în lume se practică acest gen de construcție. Totuși, pistele despre care a aflat toată România nu reprezintă decât sub 2% din total, iar Timișoara nu e… Caracal.

Fotografiile cu pistele ondulate pe care primăria le pregătește bicicliștilor din Timișoara au făcut deja înconjurul României, fiind prezentate de televiziunile centrale ca un fel de „minune a lumii”. Abordarea l-a nemulțumit pe primarul Nicolae Robu, care a explicat luni situația. „Sunt primul care am spus că nu este în regulă, am văzut schițele înainte de a se începe efectiv lucrul pe teren. Am fost și pe teren și am parcurs kilometri întregi și s-au făcut tot felul de adnotări.Nemulțumirea mea a fost nu numai pentru că pistele erau făcute în opturi, ci și pentru alte aspecte. De exemplu, lățimea aleilor pietonale în anumite locuri sau faptul că, din cauza unui copac foarte bătrân, s-au separat pistele de biciclete și aleile pietonale. Între ele au rămas bucăți de pământ de dimensiuni derizorii, de 20-30 centimetri, care fac grea întreținerea și percepția ca acolo ar fi un spațiu verde”, a spus Robu. Acesta susține că a cerut modificarea proiectului, inclusiv cu eventualitatea unor costuri suplimentare, poate chiar de la bugetul local.

Răspunsul proiectantului a fost însă categoric. „Nu au vrut să modifice proiectul, spunând că nu au inventat ei aceste traiectorii sinuoase, că sunt prevăzute în mod frecvent pentru a lungi traseul, pentru a determina bicicliștii să circule cu viteză mai mică sau pentru a da un farmec în plus plimbării cu bicicleta. În lumea asta există curente și curente, dar eu nu am împărtășit și nu împărtășesc aceste idei”, susține primarul. Conform acestuia, porțiunile sinuoase nu reprezintă decât 1,8% din întregul proiect, adică vreo 400 de metri.

Supărarea primarului vine însă din felul în care a fost reflectată această „ciudățenie”. „S-a început din nou o campanie care pune în lumină negativă Timișoara, ca un fel de Caracal. Nu este corect față de municipiul Timișoara, care realizează un proiect excepțional, ca el să fie pus în postura ridicolă de «uite ce tâmpenii se fac aici». Nu a fost corect să fie batcojorit orașul. Timișoara nu merită să aibă o imagine negativă. Nu e vorba de persoana sau instituția primarului, ci de orașul în sine. Nimic pe lumea asta nu e perfect, la orice lucrare se pot găsi minusuri, dar trebuie să vedem ce facem noi de fapt, dacă asta înseamnă un mare salt înainte sau nu”, susține Nicolae Robu.

La finalul proiectului, vor fi nu mai puțin de 22 kilometri de piste de biciclete, pe ambele maluri ale Begăi. De asemenea, vor fi nouă stații de închiriere a bicicletelor, șase fântâni, două gradene și șapte terase de tip belvedere, dar și 25 de pontoane. Pe maluri vor fi amplasate 420 de bănci și… 70 de șezlonguri și vor fi plantați 13.700 copaci. Proiectul de reabilitare a malurilor Begăi costă 51, milioane de lei, din care 30 de milioane bani veniți de la UE. Conform primarului, pistele ar putea fi… îndreptate la cinci ani de la finalizarea proiectului, când vor fi permise modificările. (sursa foto: Facebook.com)

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

SCM Timișoara oprește Rapid în Sala din Giulești și merge în turneul F8 al Cupei

Zile bune pentru Leii din Banat! După victoria importantă de pe terenul Stelei, miercuri a…

2 ore ago

Narcisa Marin, medalie de argint la Mondialul de Fitness IFBB – Japonia 2024

Sportiva timișoreană Narcisa Martin este, de astăzi, vicecampioana mondială la Culturism - Bikini Fitness Senioare…

3 ore ago

Peste 200 de dorințe îndeplinite de „spiridușii” din clădirile de birouri din Iulius Town, prin campania „Bradul dorințelor”

Anul acesta, prin intermediul campaniei „Bradul Dorințelor”, angajații din clădirile de birouri United Business Center…

4 ore ago

11 stejari au fost plantați de revoluționari în locul unde va fi Aleea Libertății/FOTO

Lângă Podul Decebal, un loc fierbinte în Revoluția din 1989, au fost puse, miercuri, bazele…

5 ore ago

Primele despărțiri la Dumbrăvița

Divizionara secundă CSC Dumbrăvița a ajuns la un acord de reziliere cu jucătorii Alexandru Martinov…

5 ore ago

Bani pentru un campus verde și inteligent la UPT

Universitatea Politehnica Timișoara a semnat, în 17 decembrie 2024, un nou contract de finanțare prin…

5 ore ago