Categories: Cultura

De 30 de ori, Romanesti! Doua speo-concerte, de Sfantul Dumitru

Speo-melomanii se pregătesc de evenimentul toamnei: concertul cu numărul 30 din Peștera Românești, care va avea loc pe 26 octombrie. Pentru a evita situația de anul trecut, când foarte multă lume a rămas pe dinafară, în acest an vor avea loc două concerte.

Dacă e octombrie, se cântă în Peștera Românești și este, desigur, Mozart. De fapt, ediția cu numărul 30 a speo-concertului le aduce amatorilor de muzică și drumeții două concerte, așa că, pe 26 octombrie, luați-vă prietenii, ghetele de munte și voia bună și… nu ratați un eveniment unic în România. În acest an, orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul va avea patru dirijori: Raymond Janssen, din Olanda, și Peter Oschanitzky, Radu Popa și Gheorghe Costin, și trei soliști: sopranele Alina Todea și Bianca Mihăilescu și tenorul Mircea Șonea. Programul cuprinde lucrări de Grieg, Șostakovici, Puccini, Mendelssohn Bartholdy, Schubert și Mozart, dar și… Charlie Chaplin.

Cele două concerte încep la orele 12, respectiv 14, durează nu mai mult de un ceas, iar între ele vor avea loc proiecții de imagini speologice. La finalul celui de-al doilea concert, curioșii vor putea vizita o parte din Peștera Românești, sub atenta supraveghere a celor de la Speotimiș. Peștera din Munții Poiana Ruscă este „casa” unei colonii importante de circa 200 de lilieci, care nu trebuie deranjați de vizitatori nepoftiți. Galeria principală are o acustică specială, astfel că, de fix 30 de ani, găzduiește, cu regularitate, singurul speo-concert de asemenea proporții din Europa. Primul concert a avut loc în 1984, cu prilejul celui de-al 12-lea Concurs Republican de Speologie Sportivă, la ideea dr. Constantin Lupu, pasionat meloman si speolog, care nu va lipsi nici în acest an. Accesul spre peșteră se face pe potecă marcată, iar drumul durează circa o oră. Urcarea începe din stația de autobuz din Românești, de unde veți primi gratuit, desigur, și taloanele care vă permit accesul în peșteră. Acestea vor fi diferit colorate, în funcția de ora de începere a concertului. La fiecare reprezentație sunt așteptați în jur de 3.000 de spectatori.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Alianţa Drepta Unită şi-a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean. Alin Nica ocupă prima poziţie, fiind urmat de doi tineri din USR, respectiv Forţa Dreptei

Alianţa Dreapta Unită (USR, Forţa Dreptei, PMP) a finalizat lista pentru Consiliul Judeţean Timiş. În…

14 minute ago

SCM Poli îşi decide singură soarta. Meci important la Bucureşti

Liga Zimbrilor a ajuns la etapa a XXV-a, care programează pentru alb-violeți o deplasare în…

46 de minute ago

Competiție de bodybuilding în premieră în România, întâlniri cu Iepurașul, premii și distracție, toate la Iulius Town Timișoara

România găzduiește în acest weekend, 26 – 27 aprilie, Campionatul Balcanic de Culturism și Fitness,…

3 ore ago

Timp de o lună, trafic închis pe două artere din Timişoara

În perioada 26.04.2024 – 25.05.2024, traficul rutier va fi închis, pentru executarea lucrărilor de întreținere…

4 ore ago

Primăria Timișoara vrea să mute canotorii la baza Agenției Naționale pentru Sport din Parcul Rozelor

Presat să găsească o locație pentru găzduirea canotorilor de la CSM Timișoara, după ce le-a…

14 ore ago

Primăria Timișoara reia demersul preluării rețelei de termoficare a orașului

Promovată în urmă cu ceva timp, dar lăsată deoparte din cauză că nu se putea…

14 ore ago