Categories: Social

Dupa ce trei zimbri au murit, rezervatia de la Armenis e inchisa pana la primavara

Trei dintre zimbrii din Munții Țarcu au murit în ultimele săptămâni, iar ceilalți sunt monitorizați atent de specialiștii WWF și Rewilding Europe. Prima decizie luată: suspendarea, până la primăvară, a tururilor turistice. După reluarea acestora, în zona Armeniș vor fi aduși și alți zimbri.

Specialiștii de la WWF și Rewilding Europe urmăresc atent comportamentul zimbrilor de la Armeniș. În urmă cu câteva săptămâni, animalele au fost transferate din zona de aclimatizare de 15 hectare intr-o zonă de semi-libertate de zece ori mai mare. Stresați deja de tranchilizare, transportul și schimbările prin care au trecut de la venirea în România și afectați de schimbarea de anotimp, care presupune un consum mare de energie, trei dintre zimbri au murit. Experții WWF și Rewilding Europe au decis că, pentru a le asigura zimbrilor un proces de adaptare cât mai natural, este necesară suspendarea tururilor ghidate în rezervația din Munții Țarcu. „Iarna este o perioadă foarte grea pentru aceste animale, iar prioritatea noastră este ca zimbrii să să se desfășoare într-un cadru cât mai sălbatic, fără contact uman, care poate fi o cauză de stres suplimentară. Resălbăticirea nu este un proces ușor, practic ei învață să trăiască liberi, să-și caute singuri hrana și să se ferească de prădători”, a explicat Joep van de Vlasakker, specialistul în zimbri al programului Rewilding Europe. Sunt așteptate acum rezultatele analizelor trimise către Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară, existând suspiciunea că boala limbii albastre, deși nu este contagioasă, ar fi afectat zimbrii.

Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, însă în acest moment numai 3.409 exemplare trăiesc în libertate sau semi-libertate. România este una dintre cele nouă țări europene cu zimbri care trăiesc în sălbăticie. Obiectivul programului Rewilding Europe este să formeze, la Armeniș, o populație de peste 500 de animale. Proiectul este pus în practică alături de comunitatea locală, cu implicarea direcțiilor silvice, a asociațiilor de vânătoare și a tur-operatorilor. Localnicii s-au organizat deja într-o asociație locală în vederea oferirii unor servicii de agro-turism, iar turiștii nu au întârziat să apară. În primăvară, un nou grup de zimbri va fi adus la Armeniș.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

8 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

9 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

14 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

15 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

15 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

17 ore ago