Garnizoana Timisoara va deveni biblioteca! CJ ar urma sa preia cladirea

Una dintre cele mai vechi clădiri din Timișoara e foarte aproape să ajungă în administrarea Consiliului Județean Timiș. Este vorba despre garnizoana din Piața Libertății, care ar putea deveni sediu pentru Biblioteca Județeană.

În plenul CJ de miercurea viitoare, aleșii județeni trebuie să-și exprime acordul pentru „aprobarea încheierii Protocolului de colaborare cu Ministerul Apărării Naționale (…) privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Apărării Naționale în domeniul public al Județului Timiș și în administrarea Consiliului Județean Timiș”. Este vorba, de fapt, despre preluarea sediului garnizoanei, situat în Piața Libertății. „Aprobarea este scrisă de la Ministerul Apărării Naționale (…) Urmează ca miercuri, în plenul CJ, să ne exprimăm acordul de principiu pentru realizarea hotărârii de guvern. Eu cred că este un lucru bun să aducem către casă, cum s-ar zice, anumite spații, anumite locații și, indiferent dacă ele vin la Primăria Timișoara sau la CJ Timiș, sunt bine venite”, spune președintele CJ, Titu Bojin. Șeful CJ a anunțat și ce ar urma să funcționeze în spațiul respectiv. „În urma renunțării la proiectul pentru bibliotecă și centru de informare la fostul centru militar, avem o primă idee, pe care trebuie să vedem dacă o putem pune în practică și să realizăm, într-adevăr, biblioteca județeană care, la ora actuală, are 23 sau 24 de locații care nu ne mai pot satisface și care, unele, sunt într-o stare jalnică. Cred că am putea crea o bibliotecă pentru anii 2015-2020”, afirmă Bojin.

Conform acestuia, în clădire vor funcționa în continuare muzeul și asociația rezerviștilor. Primul pas după preluarea imobilului va fi realizarea unui proiect. „O parte din spațiu va fi demolat, dar trebuie să vedem, pentru că el apare ca monument. Un proiect va fi dat în lucru la arhitecți”, a mai spus Bojin. Clădirea garnizoanei este una dintre cele mai vechi din Timișoara, apărând deja în 1727 pe planurile orașului, fiind denumită „Generalatul Nou”. Aceasta era o casă cu un etaj şi mansardă. La parter erau bucătăria, grajdurile, camerele pentru servitori şi ordonanţe. Președintele CJ speră ca, la plenul de miercuri, să nu repete episodul de la preluarea Spitalului CFR, când consilierii s-au certat peste o oră pe această temă.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Domionic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

O oră ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

3 ore ago

Protecția Consumatorilor face o serie de recomandări pentru zilele de 1 Mai și de Paști

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anuță că desfășoară acțiuni de control, în toată țara,…

3 ore ago

Colterm obține un preț la gaz cu 30% mai ieftin

Societatea Colterm a anunțat că a obținut un preț cu o treime mai mic pentru…

4 ore ago

SCM Timişoara pierde întâlnirea cu Craiova şi va juca doar pentru locul 13

Seria dintre Timişoara şi Craiova din grupa locurilor 11-14 din Liga Naţională de baschet masculin…

4 ore ago

În mai se lansează licitația de reabilitare a clădirii Colegiului Aslan, din bani publici/FOTO

Colegiul Național „Ana Aslan“ este prima clădire care va intra în procedura de licitație, la…

4 ore ago