Categories: Primăria Timişoara

La biserici nu se simte criza, cu 400.000 de euro primiti de la bugetul local

An bun pentru biserici, la Timișoara. Consilierii locali au fost foarte darnici cu toate cultele din oraș, astfel că au alocat aproximativ 400.000 de euro pentru lucrări la diverse lăcașuri de cult. Ultimii bani a fost împărțiți în plenul din 10 octombrie și tot ar mai fi vreo 10.000 de euro de dat până la finele anului.

În luna august, când Biserica „Sf. Ierarh Nicolae” din zona Soarelui Sud a primit 100.000 de lei, pentru terminarea lucrărilor, în referatul care însoțea proiectul de HCL scria negru pe alb: „În bugetul local al municipiului Timişoara pe anul 2014, s-a prevăzut la cap. 67.02. «Cultura, recreere şi religie», subcap. 67.02.50 «Alte servicii în domeniile culturii, recreerii şi religiei», suma de 1.600.000 lei. Din această valoare, prin hotărâri de consiliu local a fost alocată suma de 1.455.000 lei pentru finanţarea unor lucrări la alte lăcaşuri de cult din Timişoara, rezultând o sumă disponibilă de 145.000 lei”.

De atunci însă, disponibilul a crescut, pentru că, în plenul din octombrie, alte trei biserici și-au văzut satisfăcute cererile bănești. Suma totală: 300.000 de lei. Culmea este că, până la finele anului, ar mai fi de dat încă 50.000 de lei! Consilierii locali au aprobat vineri 50.000 de lei pentru Biserica cu hramul „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Calea Lipovei. Banii vor fi folosiți pentru „modificări interioare – extindere balcon interior (cor) peste pronaos și construire paraclis (lumânar) în curtea bisericii”. Tot 50.000 de lei a primit și Parohia Ortodoxă Română Iosefin, pentru amenajarea casei parohiale din Piața Alexandru Mocioni nr. 9. Încă 200.000 de lei de la bugetul local se vor duce către ansamblul Bisericii Studențești, care, conform proiectului, are „patru corpuri de clădiri, respectiv corpul A (Biserica propriu-zisă), corpurile B şi C care cuprind auditorul, biblioteca şi alte funcţiuni, şi corpul D în care vor funcţiona centrul medical, sala de calculatoare, un paraclis deschis ş.a”. Construcția a început în 1995 și încă nu e gata. Cu tot cu banii de vineri, biserica a primit, de la bugetul local, aproape 125.000 de euro. Consiliul local nu a dat numai bani către Biserica Ortodoxă Română. În primăvară, Arhiepiscopia Timișoarei a primit gratuit clădirea fostei școli generale 9, de pe Bd. Rebreanu, unde, acum, funcționează o școală și o grădiniță, ambele cu plată.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nicolae Robu își schimbă părul, dar năravul, ba!

Câteva contestații depuse de cetățeni de bine ai acestui municipiu arată negru pe alb că…

49 de minute ago

Iulius Town deschis în a doua zi de Paște. Află programul special al magazinelor tale favorite!

Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Town are un orar special. Sărbătorile pascale sunt…

O oră ago

O nouă campanie trimestrială de colectare gratuită a deșeurilor VOLUMINOASE din Zona 1 Rural a județului Timiș – 2024

Compania RETIM împreună cu ADID Timiș anunță începerea unei noi campanii de colectare gratuită a…

2 ore ago

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

14 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

17 ore ago