Primarul Nicolae Robu s-a plâns din nou de mirosul urât care plutește uneori peste zona de sud a orașului și susține că societatea Azur a fost amendată de Garda de Mediu. În realitate, comisarii de la Mediu nu pot aplica nicio sancțiune, pentru că nu au cadrul legal să facă asta.
Primarul Nicolae Robu a ieșit din nou, joi, cu declarații împotriva producătorului de lacuri și vopsele Azur. „Am avut din nou insatisfacţia să constat că poluatorii nu-şi văd de treabă, aşa cum le-am cerut. Am simţit un miros foarte puternic în zona de sud a oraşului, era ora 21 când eram prin zona Spitalului Judeţean. Am sunat la directorul Direcţiei de Mediu, care a sesizat Garda de Mediu şi, împreună, au făcut o descindere la firma Azur, pentru că mirosul conducea înspre această firmă. Au constatat că ceea ce era în fabricaţie produce acel miros. Este absolut inadmisibil. O spun cu toată fermitatea, voi iniţia demersurile pentru închiderea acestei firme, pentru că nu cred că trebuie să conteze cele 150 de locuri de muncă mai mult decât sănătatea a mii şi mii, zeci de mii de timişoreni”, a declarat Robu.
Conform acestuia, societatea a fost amendată miercuri seară și ar putea rămâne fără aviz de mediu. „Au dat amendă, însă trebuie făcute măsurători şi recurgem la expertiză internaţională dacă nu suntem în stare să facem treaba aceasta (…) Trebuie ridicat avizul de mediu pe motiv de ieşire a unor parametri ai unor substanţe din marjele permise de legislaţia în vigoare. (…) Primarul poate cere închiderea fabricii pe acest temei, ridicând avizul de mediu. Dar ca să poţi ridica avizul de mediu trebuie să ai nişte rezultate, măsurători făcute în condiţii inatacabile (…) Deocamdată nu avem datele… Asta este, ne dovedim incapabili tehnic să facem măsurători care să arate relevant şi de o manieră incontestabilă că acei parametri sunt în afara limitelor permise”, mai spune edilul.
Robu e însă contrazis de șeful Gărzii de Mediu Timiș. „Din punct de vedere al analizelor nu sunt probleme, s-au făcut măsurători, sunt mult sub limita de detecţie. Nu s-au aplicat amenzi şi nici nu se pot aplica fără probe concrete. Nu avem legislaţie pentru miros. Noi nu avem cadrul legal pentru a-i amenda. Ei pot să facă analize pentru compuşi organici volatili şi să iasă perfect. Până acum s-au făcut analize şi nu au reieşit depăşiri”, afirmă Mariana Lorinczi, comisar-şef al Comisariatului Judeţean Timiş al Gărzii de Mediu. O eventuală suspendare a autorizației de mediu este o procedură complicată, care trebuie să se bazeze pe motive întemeiate.
Întrebat de ce nu reacționează astfel și la mirosurile care terorizează timișorenii din partea de nord a orașului, primarul a explicat că… pur și simplu nu a fost sesizat asupra acestora. „Eu, unde sunt sesizat, reacţionez imediat. Nu s-a întâmplat să fiu în zona Lipovei, deşi umblu tot oraşul, când a mirosit în ultima vreme. S-a întâmplat altădată, când am fost la un meci de fotbal la RATT şi am simţit mirosul clar de la Continental”, a mai spus Robu.
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…
În cursul nopții, pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest s-a acționat și…