Categories: Economic

NIS Petrol: Activitatile de prospectare sunt sigure si legale

NIS Petrol România a demarat joi activități de prospectare geofizică pentru petrol și gaze natural în perimetrele EX 7 Periam și EX 8 Biled, au anunțat reprezentanții companiei. Suprafața pe care se desfășoară operațiunile este de 580 kmp din aria localităților Cenad, Dudeștii Vechi, Valcani, Breba Veche, Tomnatic, Teremia Mare, Comloșu Mare, Gottlob și Sânnicolau Mare. Prospecțiunile se vor finaliza în luna ianuarie 2015.

Reprezentanții NIS Petrol au ținut să liniștească populația, afirmând că operațiunile sunt legale, dar și sigure. „Prospectarea geofizică este principala metodă folosită încă din anii ‘50 în România, pentru investigarea structurilor geologice și stratrigrafice complexe din subsol ce pot prezenta situații favorabile acumulării hidrocarburilor. Procesul constă în măsurarea timpului de propagare a undelor sonore de mică intensitate, de la punctul de generare determinat cu exactitate la suprafața pământului, pe drumul de emisie și, ulterior, reflecție a undelor către punctele de recepție”, a explicat Mikhail Danilin, director executiv NIS Petrol. Practic, procesul înseamnă marcarea terenului cu niște picheți, din 40 în 40 de metri. Cei de la NIS Petrol afirmă că, potrivit Constituției, statul are drept de a acces și de a întreprinde lucrări în subsolul unui teren aflat în proprietate privată, iar compania acționează acum în numele statului. De menționat că bogățiile subsolului sunt în proprietatea publică a statului român, nu a vreunei companii. Reprezentanții NIS Petrol au mai anunțat că vor acorda despăgubiri proprietarilor de terenuri pentru eventualele daune aduse culturilor. De asemenea, căile de acces afectate de desfășurarea lucrărilor în perioadele ploioase vor fi reconstruite pe cheltuiala companiei, în cel mai scurt timp.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

3 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

5 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

6 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

7 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

7 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

9 ore ago