Categories: Economic

Studiu: parintii cad tot mai frecvent in plasa datoriilor inutile

Datoriile ajung să afecteze viața majorității românilor și, conform statisticilor, bărbații de 44 de ani au cele mai mari probleme din acestă cauză! La această concluzie au ajuns cei de la Kruk România, lider al pieței de colectare a creanțelor. În prima jumătate a acestui an, firma a preluat peste 236.000 de creanțe aparținând unor persoane fizice din Transilvania.

Pentru că numărul românilor cu restanțe la bănci este în creștere, Kruk rulează frecvent campanii de informare bazare pe studii. Ultimul astfel de studiu a încercat să ofere cât mai multe informații despre modul în care familia este afectată de potențialele datorii ale tatălui. Conform rezultatelor studiului „Care este rolul tatălui în familia dumneavoastră?”, în doar 31% din familiile afectate de probleme financiare, copiii înțeleg că sunt nevoiți să se rezume la strictul necesar. O treime din taţii chestionați își doresc să găsească în primul rând înţelegere din partea copiilor şi a membrilor familiei, în cazul în care i-ar anunţa că se confruntă cu o situaţie financiară dificilă.

Studiul a fost realizat online în perioada 14 – 23 septembrie, pe 2.210 persoane cu vârsta de peste 18 ani. Interesant este faptul că majoritatea datornicilor au studii superioare. La polul opus sunt persoanele cu studii primare, care nu reprezintă decât 1% din numărul datornicilor. Studiul Kruk demonstrează și faptul că, în general, femeia este contabilul casei, deși 63% din tați câștigă mai mult decât mamele. Când apar credite, apar, în numeroase rânduri, și restanțe. Teoretic, românii par a fi foarte conștiincioși, pentru că 7 din 10 respondenți au declarat că nu au restanțe la plată. Dacă totuși acestea apar, 55% susțin că știu cum să-și rezolve problema, 38% sunt hotărâți s-o rezolve, iar 7% încearcă să nu plătească datoriile. Sondajul mai demonstrează și faptul că peste o treime din datornici nu fac economii și cheltuiesc la fel de mult.

Interesant este că, în momentul în care apar datoriile, tații se confruntă cu stări emoționale precum dezamăgire, tristețe sau rușine. Psihologul Oana Popescu-Argetoia susține chiar că, de cele mai multe ori, aceștia rup contactul cu alți bărbați, fiind rușinați de un posibil eșec financiar. Tot din această cauză pot apărea și dependențele de tutun, alcool sau jocuri de noroc sau, în cazuri extreme, agresivitate sau chiar furt. Datoriile pot apărea din două motive. În primul rând, spune psihologul, există probleme, dar, pe de altă parte, românii ajung să aibă datorii, din dorința de a păstra o imagine a omului înstărit. În proporție de 36% respondenții spun că dau o mare atenție modului în care își gestionează bugetul. Această atitudine este pasată mai departe și copiilor, micuții fiind sfătuiți să evite să cheltuiască mai mult decât își permit.

Când vine vorba de oferirea unor sfaturi copiilor, în cazul în care ar intra în datorii, peste 47% din taţi le-ar spune acestora ca pe viitor să cheltuiască atât cât îşi permit, iar o treime le-ar recomanda să încerce să-şi achite cât mai repede cu putinţă datoriile. „Este foarte important ca o persoană aflată în datorii să dorească să depăşească situaţia complicată în care se află. Misiunea KRUK porneşte tocmai de la ideea că dacă ai o datorie, înseamnă că te afli într-o situaţie dificilă şi nu mai ai de unde să plăteşti: venitul s-a diminuat sau persoana respectivă a rămas fără locul de muncă, are probleme de sănătate, etc. În primul rând, ascultăm persoana care are probleme și încercăm să găsim împreună o soluţie de ieşire din datorii”, a conchis Tomasz Ignaczak, director general al Kruk România.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

15 minute ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

18 minute ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

54 de minute ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

58 de minute ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

O oră ago

În luna mai vom avea parte de evenimente deosebite la Ziua Porților Deschise a Școlii de Arte din Timișoara

O zi cât o primăvară întreagă! Flashmob de dans popular, dans modern și balet, ateliere…

O oră ago