Categories: Primăria Timişoara

Timisoara ar putea avea si ea card metropolitan! Se „pedaleaza” in acest sens

Pe modelul unor orașe europene care atrag ca magnetul turiști din întreaga lume, Timișoara ar putea avea și ea un card care să le ofere vizitatorilor reduceri la intrările în muzee, parcări și închirieri de biciclete. Nu se știe exact când, dar discuțiile vor fi reluate, obligatoriu, foarte curând.

Orașe precum Praga sau Cracovia – pentru că nu vorbim de mult mai consacratele Amsterdam sau München, de exemplu – oferă turiștilor, de multă vreme, carduri speciale care asigură reduceri substanțiale pentru tot felul de activități. Contra unui preț modic, stabilit în funcție de valabilitatea cardului, posesorii acestuia beneficiază de transport în comun gratuit, de prețuri mai mici la intrările în muzee și expoziții, dar și de reduceri la restaurante. Ideea a fost discutată și la Timișoara, dar, până acum, nu s-a făcut nimic concret.

Stațiile intermodale de biciclete ar putea urgenta însă procedurile. Acestea sunt aproape gata și ar trebui date în folosință foarte curând, deși momentul e ciudat, pentru că, totuși, vine iarna… Proiectul, realizat pe fonduri europene, a costat circa 1,2 milioane de euro și include marcarea şi refacerea unor piste de bicicletă, 25 de rasteluri automatizate de biciclete, trei staţii RATT noi şi opt staţii înlocuite. Fiecare rastel va avea un centru de comandă de la care vor fi autentificați utilizatorii, care vor putea lua biciclete pe bază de cartelă de acces la sistem.

Tocmai acest card ar putea pune lucrurile în mișcare. „Bicicletele vor fi închiriate gratuit, pentru că sistemul de finanțare impune lucrul acesta. Nu va funcționa cu cardul RATT, fiindcă sistemul este gândit pe card propriu. Încadrarea în sistemul nostru va duce, cred, la o discuție mai amplă cu municipalitatea, pentru că ar trebui să facem un card metropolitan. Primarul Nicolae Robu susține acest lucru și probabil va fi primul moment în care să integrăm si bicicletele. Noi asta am dori, un card metropolitan care să fie folosit și pentru transportul public, și pentru biciclete, vaporașe, intrări la muzee, parcări”, spune Ioan Goia, directorul RATT. Proiectul stațiilor intermodale ar trebui finalizat în această lună. „Suntem în discuții cu primăria și cu furnizorul de sistem. Atât bicicletele, cât și echipamentul sunt în stadiul de livrare, amenajăm un loc de depozitare, bineînțeles pe bani. Depozitarea va costa însă puțin”, mai spune Goia.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Simonis și Fritz au ajuns la un consens. PNL pare să fi fost de acord

Așa cum deBanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…

6 ore ago

CSM Lugoj a terminat anul 2024 în forţă, cu o victorie categorică

Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…

6 ore ago

A furat dintr-o maşină parcată în Brestovăţ! Unde l-au prins poliţiştii

La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…

8 ore ago

ABA Banat investește 29 de milioane de lei în consolidarea și reprofilarea malurilor râului Timiș

Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…

10 ore ago

Geaba Bolojan! După un ostaş în fruntea ţării, PNL propune un şomer în fruntea ţării

La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…

10 ore ago