Amenzile pentru nereguli in procesul de votare pot ajunge la 10.000 de lei. Se sancționează vânzarea de băuturi alcoolice, purtarea de însemne electorale, dar și… neaplicarea abțidildului cu mențiunea „votat” pe cartea de identitate a alegătorului. Președintele secției de votare are atribuții pe o rază de 500 de metri în afara acesteia.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate suspenda votarea pentru motive temeinice, dar durata suspendării nu poate depăşi o oră. În acest interval, urnele, ştampilele, buletinele de vot şi celelalte documente şi materiale ale biroului electoral al secţiei de votare vor rămâne sub pază permanentă. În timpul suspendării nu poate părăsi, în același timp, sala de votare mai mult de jumătate din numărul membrilor biroului electoral al secţiei de votare.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Atribuţiile acestuia se întind şi în afara localului de votare, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 m. Pe durata votării se interzice membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, persoanelor însărcinate cu menţinerea ordinii, persoanelor acreditate şi operatorilor de sondaj să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală. Amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.
În ziua votării, între orele 7 şi 21 sunt interzise comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare. Se sancţionează cu amendă de la 4.500 la 10.000 lei înscrierea unui alegător în mai multe liste electorale, înscrierea în liste sau tabele electorale a unor persoane fictive ori care nu au drept de vot. Cu aceeaşi amendă se sancţionează neaplicarea pe actul de identitate a ştampilei cu menţiunea „votat” sau a timbrului autocolant, după caz, precum şi reţinerea actului de identitate, fără motive întemeiate, de către membrii biroului electoral al secţiei de votare.
Refuzul de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi este sancţionat cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei. Aceeaşi amendă este prevăzută pentru persoanele care, în ziua votării, comercializează sau consumă băuturi alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, precum şi continuarea propagandei electorale după încheierea acesteiat.
Pentru ce se poate face închisoare:
– Încredinţarea urnei speciale altor persoane decât membrilor Biroului Electoral al secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.
– Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu de a alege este pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
– Promiterea sau oferirea de bani pentru a vota sau nu un candidat duce tot după gratii, pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.
– Votul multiplu se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
– Utilizarea unei cărţi de identitate nule sau false ori a unui buletin de vot fals = închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Campioana națională de rugby, SCM USV Timișoara, și-a asigurat serviciile a doi jucători de la…
Una dintre cele mai solicitate destinații aeriene din ultima perioadă din România, va avea o…
La sfârșit de an, Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a făcut o analiză a…
PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale au ajuns la un acord de coaliție pentru…
O clipă de neatenţie a fost destul încât să ajungă la spital. I s-a întâmplat…
În şedinţa BPN a PNL desfăşurată duminică seara s-au luat câteva decizii care privesc şi…