Categories: Primăria Timişoara

Propunere ca-n Occident: gradini de iesit cu prietenii la gratar, la marginea Timisoarei

La marginea orașului, timișorenii ar putea ieși la grătare cu prietenii, în propriile grădini. Este ideea unui consilier local, care spune că așa se întâmplă în marile metropole ale Europei, unde, pentru a putea concesiona o astfel de parcelă, oamenii așteaptă chiar și câțiva ani. Rămâne de văzut cum ar putea deveni realitate acest proiect.

Ștefan Sandu s-a inspirat din ce a văzut în vestul Europei, la Berlin, la Berna sau la München, unde, spune el, sunt în jur de 11.000 de astfel de grădini. Există, de altfel, o tradiție a acestor grădini urbane. „Este un concept care funcționează în toată Europa de Vest, nu este ceva nou. În vest au apărut acum mai bine de 100 de ani și au fost gândite ca grădini pentru muncitori. Au fost amenajate în jurul caselor de locuit, în jurul blocurilor care ofereau doar apartamente și se adresau celor care proveneau din mediul rural și care doreau în continuare să-și cultive produse. În prezent, în orașe foarte mari precum Berlin, Munchen sau Berna, aceste grădini au ajuns să fie practic oaze de verdeață în mijlocul orașului”, spune consilierul local.

Totul este momentan în stadiul de idee și va dura ceva până aceasta va putea fi pusă în practică. Primul pas este identificarea unor terenuri care s-ar putea preta la așa ceva. „Practic, trebuie să pornim cu identificarea unor zone de la marginea orașului, care trebuie apoi parcelate. În general, se practică suprafețe între 40 și 100 de parcele. În Austria și Germania, suprafețele sunt în jur de 300-400 metri pătrați, întotdeauna concesionate. Peste tot funcționează asociații care și le gestionează. Există asociații care gestionează un grup de grădini. Cei care doresc să ajungă pe listă pentru a concesiona astfel de spații trebuie să se înscrie din timp în asociații, se stă ani de zile la coadă”, explică Sandu.

Concesionarii parcelelor vor fi nevoiți să le amenajeze, dar nu vor avea voie să ridice construcții permanente și nici să locuiască acolo. Se pot ridica foișoare sau mici căsuțe, pentru depozitarea ustensilelor de grădinărit, dar nimic mai mult. „Vor putea ieși duminica la grătare cu prietenii, dar atât. Toaletele sunt amenajate afară, este doar sursă de apă, curent, cine dorește își poate pune panou fotovoltaic, nu muzică tare, de niciun fel. Nu se sapă pentru piscină, e voie să faci un mic iaz, de exemplu…”, spune Ștefan Sandu. Acesta susține, de asemenea, că va exista un regulament foarte strict – care va interzice, de exemplu, muzica la volum ridicat, indiferent de felul acesteia – iar cei care îl vor încălca vor pierde rapid concesiunea. Cum se va putea pune în practică un astfel de proiect pe care Sandu intenționează să-l promoveze rămâne de văzut.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

10 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago