Categories: Sănătate

Teste gratuite pentru „piciorul diabetic”, la Spitalul Judetean

Testări gratuite, la Spitalul Judeţean din Timişoara, pentru pacienţii cu diabet și complicaţii ale afecţiunii la nivelul membrelor inferioare. Programările se vor putea face din 2 decembrie, iar testările se vor face de două ori pe săptămână, în ambulatoriul Spitalului Județean.

Piciorul diabetic sau, în termeni ştiinţifici, neuropatia periferică este o complicaţie care afectează până la 30% dintre pacienţii cu diabet zaharat. Simptomele sunt diferite de la pacient la pacient, dar, în general, boala se manifestă prin senzații de durere, arsuri și amorțeală, care poate evolua până la anestezia tălpii. Bolnavii au senzația de „pierdere a contactului cu pământul”, care determină tulburări de echilibru. În absența descoperirii la timp a bolii și a lipsei unui tratament adecvat, unul din șase pacienți cu diabet ajunge la amputație. „Este nevoie de o echipă multidisciplinară, formată din medici specialişti în diabetul zaharat şi chirurgi vasculari, care să evaluaze aceşti pacienţi şi să le stabilească tratamentul. Diabetul zaharat influenţează în mod negativ în multe feluri organismul şi una dintre zonele care suferă este chiar zona piciorului”, spune şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean Timişoara, Mihai Ionac.

„În cazul acestor complicaţii, soluţia este decompresia de nerv care, practic, eliberează nervul din strangulare şi astfel pacientul scapă de durere şi arsuri. Pe de altă parte se produce regenerarea musculaturii, cu restabilirea staticii şi dinamicii în picior”, explică, la rândul lui, medicul specialist Sorin Barac. Pacienții vor putea beneficia, de la începutul lunii decembrie, de un screening complex. Medicii pun la dispoziţie cele două aparate din ambulatoriul clinicii pentru evaluarea clinică şi testarea computerizată specifică a pacienților cu neuropatie diabetică. Screeningul este gratuit şi, începând din 2 decembrie, pacienţii se pot programa la numărul de telefon 0740-331.111. Testări vor fi de două ori pe săptămână, iar consultul durează aproximativ o oră.

„Faţă de screeningul vascular, care era mult mai simplu şi dura cam 10-15 minute, acest screening este mai complicat, e nevoie de linişte, pacientul trebuie să fie relaxat, el trebuie să răspundă ce simte în timp ce e evaluat, dacă simte”, mai adaugă Mihai Ionac. Aceste testări sunt plătite prin eforturile medicilor care au donat sau au strâns fonduri. În contractul cu Casa de Asigurări decontarea screeningului preventiv nu există. „Noi ca medici, din păcate, suntem încă în stadiul în care acţionăm ca pompierii. arde undeva, sună alarma, nu întotdeauna sună la timp, suntem chemaţi să stingem focul. Din activitatea noastră ar trebui să fie obligatorie şi o componentă foarte importantă, adică prevenția”, mai precizează medicul.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

CJ Timiș și Spitalul Județean Timișoara solicită 200 de milioane de euro pentru o nouă clădire în cadrul unității medicale

Consiliul Județean Timiș a depus, împreună cu Spitalul Județean Timișoara, o solicitare de finanțare pentru…

2 ore ago

Alfred Simonis anunță discuții cu Dominic Fritz pe tema impozitelor locale. Solicitarea: reducerea treptată a impozitării, an de an

La scurt timp după ce conducerea primăriei timișorene s-a văzut în fața faptului împlinit, proiectul…

5 ore ago

Primăria Timișoara scanează din aer, cu inteligența artificială, cimitirele din Timișoara

Primăria Timișoara scanează din aer, folosind inteligența artificială, cimitirele din Timișoara. Deși i s-a transmis…

5 ore ago

Carla’s Dreams va fi vedeta principală a spectacolului de Revelion la Timișoara în acest an

Carla’s Dreams va fi formația care le va cânta timișorenilor din Piața Operei la ora…

7 ore ago

Cât ne-au costat sclifoselile şi onoarea nereperată ale lui Marcel Ciolacu

Joi, Marcel Ciolacu s-a trezit asudat şi cu faţa la cearşaf. Probabil a visat peste…

7 ore ago