Categories: Sănătate

Teste gratuite pentru „piciorul diabetic”, la Spitalul Judetean

Testări gratuite, la Spitalul Judeţean din Timişoara, pentru pacienţii cu diabet și complicaţii ale afecţiunii la nivelul membrelor inferioare. Programările se vor putea face din 2 decembrie, iar testările se vor face de două ori pe săptămână, în ambulatoriul Spitalului Județean.

Piciorul diabetic sau, în termeni ştiinţifici, neuropatia periferică este o complicaţie care afectează până la 30% dintre pacienţii cu diabet zaharat. Simptomele sunt diferite de la pacient la pacient, dar, în general, boala se manifestă prin senzații de durere, arsuri și amorțeală, care poate evolua până la anestezia tălpii. Bolnavii au senzația de „pierdere a contactului cu pământul”, care determină tulburări de echilibru. În absența descoperirii la timp a bolii și a lipsei unui tratament adecvat, unul din șase pacienți cu diabet ajunge la amputație. „Este nevoie de o echipă multidisciplinară, formată din medici specialişti în diabetul zaharat şi chirurgi vasculari, care să evaluaze aceşti pacienţi şi să le stabilească tratamentul. Diabetul zaharat influenţează în mod negativ în multe feluri organismul şi una dintre zonele care suferă este chiar zona piciorului”, spune şeful Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Judeţean Timişoara, Mihai Ionac.

„În cazul acestor complicaţii, soluţia este decompresia de nerv care, practic, eliberează nervul din strangulare şi astfel pacientul scapă de durere şi arsuri. Pe de altă parte se produce regenerarea musculaturii, cu restabilirea staticii şi dinamicii în picior”, explică, la rândul lui, medicul specialist Sorin Barac. Pacienții vor putea beneficia, de la începutul lunii decembrie, de un screening complex. Medicii pun la dispoziţie cele două aparate din ambulatoriul clinicii pentru evaluarea clinică şi testarea computerizată specifică a pacienților cu neuropatie diabetică. Screeningul este gratuit şi, începând din 2 decembrie, pacienţii se pot programa la numărul de telefon 0740-331.111. Testări vor fi de două ori pe săptămână, iar consultul durează aproximativ o oră.

„Faţă de screeningul vascular, care era mult mai simplu şi dura cam 10-15 minute, acest screening este mai complicat, e nevoie de linişte, pacientul trebuie să fie relaxat, el trebuie să răspundă ce simte în timp ce e evaluat, dacă simte”, mai adaugă Mihai Ionac. Aceste testări sunt plătite prin eforturile medicilor care au donat sau au strâns fonduri. În contractul cu Casa de Asigurări decontarea screeningului preventiv nu există. „Noi ca medici, din păcate, suntem încă în stadiul în care acţionăm ca pompierii. arde undeva, sună alarma, nu întotdeauna sună la timp, suntem chemaţi să stingem focul. Din activitatea noastră ar trebui să fie obligatorie şi o componentă foarte importantă, adică prevenția”, mai precizează medicul.

Share
Published by
Oana Telescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

6 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

8 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

9 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

10 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

10 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

12 ore ago