Categories: Social

A incercat sa salveze o caprioara atacata de caini, dar n-a ramas decat cu un gust amar

Găsești o căprioară rănită în Pădurea Verde, o duci la Grădina Zoologică, de unde ești trimis la plimbare, apoi o transporți la clinica de la Facultatea de Medicină Veterinară, unde animalul este preluat, dar moare! Se întâmplă în Timișoara anului 2014, iar autoritățile își pasează vina între ele. Peste toate, veterinarii spun că, de fapt, căprioara ar fi fost mușcată de câini!

Un timișorean a trecut, chiar de Moș Nicolae, printr-o experiență traumatizantă pentru orice om cu suflet. Andrei se plimbă în fiecare dimineață cu bicicleta prin Pădurea Verde, alături de câinele său și de… un grup de căprioare. Sâmbătă dimineață, una dintre acestea era rănită la un picior și sângera intens. A lăsat tot deoparte, a luat animalul în brațe și s-a îndreptat spre Grădina Zoologică, aflată foarte aproape. „Am fost convins că voi găsi acolo ajutor. Din păcate, am fost anunțat prin telefon de medicul veterinar al Grădinii Zoo că… nu este problema lor. Mi s-a spus că deoarece eu am adus căprioara, se considera că este animalul meu și că ei nu oferă servicii veterinare pentru «clienți» și că nu au fondurile necesare pentru a interveni. Mi s-a spus să-mi iau căprioara și să fac ce vreau cu ea”, a scris tânărul, pe Facebook. UPDATE: Reprezentanții primăriei spun că veterinarul de la Zoo a procedat corect. „Grădina Zoologică nu asigură permanenţă, servicii sanitar-veterinare de urgenţă şi nu deţine un cabinet autorizat pentru realizarea acestor servicii. Municipalitatea, prin Grădina Zoologică, nu poate asigura finanţarea unor tratamente sau intervenţii sanitar-veterinare către cabinete veterinare private pentru animalele care nu se află în proprietatea sau custodia acesteia”, spune Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al PMT.

A decis apoi să ducă animalul la spitalul veterinar de la Facultatea de Medicină Veterinară. A lăsat căprioara în grija medicilor, oferindu-se să plătească și eventualele cheltuieli. „Câteva ore mai târziu, am aflat că «responsabilii de păduri» au luat căprioara și că, din păcate, aceasta nu a putut fi salvată. Dar nu pentru că s-ar fi încercat și s-a eșuat, ci pentru că nu există bani pentru astfel de intervenții. Nu știu de ce a murit. Eu am lăsat-o la spital și am plecat la serviciu. Din ce am văzut, avea piciorul rupt și o rană adâncă. Am înțeles de la doctor că se putea opera, dar el a trebuit să anunțe autoritățile responsabile, care puteau hotărî ce se va întâmplă în continuare”, spune Andrei.

Aristotel Vișoiu, inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Timișoara, susține că animalul ar fi trebuit tratat la spital. „Procedura spune că, deoarece fondul de vânătoare aparține Liceului Silvic, animalul rănit se predă gestionarului, respectiv Liceului Silvic, care face toate demersurile. Era o situație de voluntariat și medicul trebuia să facă ce trebuie. Acest tânăr a făcut ceea ce orice individ face imediat în mod reflex. În lege, procedura e mai complicată, medicul trebuia să facă intervenția, să taie o chitanță, să ne sune pe noi și să anunțăm gestionarul, care are o factura pe care trebuie s-o deconteze. Dacă îl salvau trebuia să-l ia în custodie Liceul Silvic și să urmărească starea lui, apoi să-i dea drumul în pădure. Ei cred că s-au temut de ce se întâmplă după”, susține Vișoiu.

Cei de la Universitatea de Știinte Agricole și Medicină Veterinară a Banatului spun, pe de altă parte, că animalul n-ar fi putut salvat. „Căprioara a fost atacată de câini, avea piciorul din spate distrus, era muşcată de gât… Rănile erau mult prea grave, medicii nu aveau ce să facă pentru a o salva. Colegii au sunat la cei care răspund de fondul de vânătoare respectiv de la Pădurea Verde, la Liceul Silvic am înţeles… Respira încă atunci când au luat-o, dar nu se mai putea face nimic”, a explicat rectorul USAMVB, Paul Pârşan.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Voluntarii Primăriei Timișoara au numărat peste 600 de câini în aproape 2500 de gospodării

Lansat în urmă cu trei luni, proiectul de recenzare a câinilor cu stăpân din Timișoara,…

7 ore ago

Piața Libertății primește copaci maturi, de până la cinci metri, în alveolele realizate în pavaj/FOTO

Rămas fără niciun fel de umbră, ”deșertul” din Piața Libertății își va schimba imaginea. Acolo…

7 ore ago

Tragedie la Recaș! Biciclist acroșat mortal de un microbuz

Și-a pierdut viața, nevinovat din cauza unui microbuz care a intrat pe sens opus. Tragedie…

7 ore ago

Douăzeci de milioane de euro, bani pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu. Pe listă ar putea fi clădirea Operei din Timișoara

Un număr de 340 de obiective din Timiș pot beneficia de bani europeni nerambursabili în…

8 ore ago

Societatea de Drumuri Municipale a Primăriei Timișoara vrea o stație de betoane nouă

SDM Timișoara, societatea deținută de municipalitatea timișoreană, își extinde dotarea și pregătește 1,7 milioane de…

8 ore ago

Colectarea gratuită a deșeurilor voluminoase în Zona 0 Ghizela – o campanile trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș, derulează o nouă campanie trimestrială pentru…

9 ore ago