Consilierii locali au aprobat peste 500.000 de euro pentru biserici în 2014, dar, de la anul, se gândesc să stabilească alte reguli. Unul dintre ei a propus chiar o dezbatere pe tema oportunității finanțării cu bani publici a lucrărilor la biserici, în condițiile în care BOR nu plătește taxe și impozite.
Anul 2014 a fost unul foarte bun pentru bisericile din Timișoara. Consiliul local a alocat peste jumătate de million de euro pentru lucrările de construcție de la mai multe lăcașuri de cult, aproape un sfert din sumă fiind aprobat chiar în ultimul plen. Asta, deși, teoretic, banii alocați acestui capitol în bugetul local ar fi trebuit să se termine de câteva luni. S-au găsit însă întotdeauna fonduri și s-au făcut rectificările necesare. Consilierii locali au sesizat, în sfârșit, nefirescul situației. „Nu înţeleg procedura. Înţeleg că anumite biserici fac lucrări de renovare şi de mentenanţă şi apoi vin cu un decont către primărie. Nu înţeleg dacă există o strategie agreată de primărie, de consiliul local, cu mitropolia, sau, pur şi simplu, la sfârşitul anului, anumite biserici vin să-şi deconteze pentru că au rămas fără bani şi nu pot să acopere lucrările”, a întrebat, în plen, independentul Bogdan Herzog. Acesta a spus că ar fi mai bine ca, de la anul, Arhiepiscopia Timișoarei să fie anunțată de la bun început ce sumă îi poate fi pusă la dispoziție din bugetul local.
Liberalul Ciprian Jichici a fost însă mai drastic. „Trebuie demarată o dezbatere foarte clară referitoare la oportunitatea şi nivelul acestor finanţări. Discutăm aici despre organisme care sunt complet scutite de impozite şi taxe la statul român, care generează volume uriaşe, de ordinul milioanelor şi zecilor de milioane de lei profit anual şi care ulterior plătesc salarii uriaşe, de ordinul zecilor de mii de lei pe lună. Cred că se impune să se deschidă o asemenea dezbatere”, a afirmat acesta. Consilierii au votat, apoi, suma de 440.000 de lei destinată lucrărilor efectuate la trei biserici din oraș. E posibil ca, la viitoarea ședință ordinară, pe ordinea de zi să figureze și un proiect de regulament care să stabilească mai clar criteriile pe baza cărora se dau bani către lăcașurile de cult. „Nu putem lăsa în paragină bisericile Timişoarei, numai că modul în care se lucrează nu este cel mai fericit. Se merge într-o inerţie căreia trebuie să i se pună capăt. Trebuie să adoptăm o procedură prin care să stabilim la început de an, după nişte criterii, care vor fi bisericile care vor fi finanţate şi cu cât”, a declarat primarul Nicolae Robu.
În noul Guvern Ciolacu, PSD va avea opt ministere, PNL – şase, iar UDMR –…
Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…
„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…
Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…
Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…
Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…