Un timișorean stabilit în Germania cere oficial ca porțile Catedralei Mitropolitane din Timișoara să nu mai fie niciodată închise. Lucian Attila Blaga a trimis o scrisoare deschisă Patriarhiei Române, Mitropoliei Banatului, Ministerului Culturii, Primăriei Timișoara și altor instituții, așteptând sprijin de la toți timișorenii pentru realizarea demersului.
Unul dintre cele mai controversate momente ale evenimentelor din decembrie 1989 de la Timișoara a fost închiderea porților Catedralei Mitropolitane în fața revoluționarilor care doreau să se refugieze înăuntru. Au murit atunci mai mulți tineri, iar alții au fost răniți. Nici acum nu se știe cine a închis porțile, destule speculații conducând însă spre o persoană (încă) importantă din România, pe atunci consilier al mitropolitului Nicolae Corneanu. Într-o scrisoare trimisă mai multor instituții, începând cu Patriarhia Română și Ministerul Culturii până la Primăria Timișoara, Lucian Attila Blaga, un timișorean stabilit în Germania, reamintește acel moment. „Unul dintre evenimentele care au marcat Revoluția de la Timișoara l-a constituit uciderea și rănirea unor manifestanți de către forțele armatei chiar pe scările Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Fatalitatea a făcut ca porțile lăcașului Domnului să fie ferecate în acele momente, iar copiii Timișoarei să își piardă viața sau să sufere răni grave. Evenimentele în cauză sunt bine cunoscute, au fost surprinse atât pe film, cât mai ales în numeroasele mărturii ale celor prezenți și ale supraviețuitorilor”, arată Blaga.
În memoria acelor zile, Lucian Blaga a făcut un apel pentru ca porțile Catedralei să fie deschise pentru totdeauna, respectiv ele să nu mai fie niciodată ferecate. „Acum, când se împlinește un sfert de veac de libertate câștigată prin sânge și lacrimi, fac un apel către Domniile-Voastre ca porțile Catedralei să nu mai fie vreodată închise. Astfel, porțile deschise ale Catedralei vor marca simbolic de acum înainte martiriul eroilor din 1989 și vor fi un imbold pentru generațiile viitoare, ca greșelile trecutului să nu mai fie repetate, iar libertatea să fie pe veci prețuită”, arată semnatarul. El a mai spus că va cere sprijin pentru realizarea acestui demers tuturor instituțiilor publice responsabile, dar și tuturor timișorenilor.
Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…
În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…
Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…
Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…
Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…
Consilierii locali timișoreni au primit la vot, la ședința de plen extraordinară de marți un…