Categories: Ziaristu' de terasă

Si totusi, cine a inchis portile Catedralei?

Încet-încet, ne apropiem de finalul manifestărilor dedicate trecerii a 25 de ani de la Revoluția din 1989. 25 de ani, o vârstă pe care mulți dintre cei care au căzut în acel decembrie sângeros nu au reușit să o prindă. La fel ca în anii precedenți, și acum revoluționarii și-au dat în petec, s-au certat între ei, s-au acuzat de tot felul de minuni. Din păcate, miza este reprezentantă tot de certificatele de revoluționari și profiturile pe care acestea le pot aduce. Și tot din păcate, puțini dintre ei au mai încercat să afle adevărul până la capăt despre ce s-a întâmplat în acele zile de decembrie.

Două ar fi, în mare, întrebările la care se mai caută răspuns. Prima s-ar referi la cunoscutul și totodată controversatul episod al închiderii porților Catedralei în fața revoluționarilor care încercau să se refugieze înăuntru. Lucru care a condus la uciderea și rănirea mai multor oameni. Inițial a fost arătat cu degetul pentru acest lucru fostul mitropolit Nicolae Corneanu, plecat în acest an dintre noi fără a desluși episodul. În privința lui Corneanu, lucrurile s-au limpezit însă repede, fostul mitropolit fiind plecat exact în acea perioadă la un congres ecumenic internațional.

Multă lume a vorbit că porțile au fost închise de actualul senator Ilie Sârbu, pe atunci consilier al Mitropoliei, fără a fi prezentate dovezi clare în acest sens. Și totuși, în luna mai a acestui an, senatorul ex-PSD Valer Marian l-a acuzat pe Sârbu, printr-un document oficial, cu subiect și predicat, că ar fi vinovat de acest episod. Este vorba de o plângere penală pe adresa procurorului general Tiberiu Niță, în care Sârbu este acuzat de complicitate la omor calificat prin închiderea porților, lucru care ar fi condus la uciderea a șase persoane și rănirea a zeci de revoluționari. În aceeași plângere, Marian afirmă că Sârbu a colaborat cu Securitatea, dând și numele său conspirativ, „Ovidiu Marinescu”, dar și al ofițerilor de legătură: colonel Aurel Crișan, colonel Constantin Găină etc.

„În timpul evenimentelor sângeroase de la Timișoara din decembrie 1989, fără a avea sarcini în acest sens, din pur exces de zel, numitul Sârbu Ilie a raportat, de mai multe ori pe zi, legăturii sale operative ierarhic superioare din Centrul de Informații Externe tot ce afla si avea în raza vizuală de observație din perimetrul Catedralei Mitropolitane Ortodoxe. În data de 17 decembrie 1989, când, la ordinul si exemplul personal al generalului Chițac Mihai din Ministerul Apărării Naționale, a fost declanșat foc de arme automate asupra populației civile din Piața Catedralei, mulțimea s-a retras să se adăpostească în catedrală. Din propria inițiativă, consilierul Mitropoliei, Sârbu Ilie, a închis și a baricadat ușile catedralei, astfel că mai mulți oameni, care au încercat și au sperat să se salveze în catedrală, au căzut secerați de gloanțe, înregistrându-se șase morți și zeci de răniți”, se arată în plângerea făcută de senatorul Marian.

Acesta și-a mai pus speranța că, în condițiile în care dosarele revoluției au fost redeschise, în 2013 se va afla și adevărul despre episodul porților. Ei bine, poate că aflarea adevărului despre acest episod ar trebui să fie cerută în primul rând de timișoreni, de revoluționari, nu de un senator din Satu Mare. Și poate ar fi trebuit ca și regretatul Corneanu să fi făcut lumină în acest caz. Fostul mitropolit s-a mărginit doar la a-l atenționa pe Ilie Sârbu să nu-l implice în acțiunile sale.

O altă întrebare la care nu s-a răspuns, însă aceasta are conotații naționale, se referă la morții de după 22 decembrie 1989. La Timișoara au fost 20 de morți și 80 de răniți. La București, cei mai mulți morți s-au întregistrat după 22 decembrie. La Timișoara s-a cam aflat cine a tras înainte de 22 decembrie, dar se știu mai puține despre ce s-a întâmplat după. Cine a tras, la ale cui ordine? Asta, în condițiile în care Ion Iliescu și gașca lui preluaseră deja puterea. O altă chestiune pe care revoluționarii nu o mai cer. Mai mult, sunt destui dintre aceștia care acum îl pupă în cur pe Iliescu, cel care i-a umplut de patalamale numai bune pentru a primi pe baza lor case, spații comerciale, terenuri, bani etc. Deși același Iliescu le-a furat Revoluția cinstită de la Timișoara, transformând-o într-o lovitură de stat. Din păcate, doar tinerii din Galeria lui Poli mai cer acum judecarea lui Iliescu pentru crimele de după 22 decembrie, în timp ce revoluționarii se ceartă în continuare pentu terenuri, vile sau cluburi de striptease.

Share
Published by
Ziaristul de (pe) terasa

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

23 de minute ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

O oră ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

7 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

9 ore ago