Categories: Social

ALTAR: Revolutia a inceput in 16 decembrie 1989, nu in 14 decembrie!

Revoluționarii din Timișoara vor să fie clar pentru toată lumea: Revoluția din 1989 a început pe 16 decembrie, în orașul de pe Bega, nu pe 14 decembrie, la Iași, așa cum stipulează o ordonanță de guvern din decembrie 2014. Conform acestui act normativ, revoluționarii au nevoie și de certificate noi, în condițiile în care numărul lor crește necontrolat de la an la an.

Mai mulți membri ai organizației de revoluționari ALTAR sunt foarte supărați pe Guvernul României. Aceștia susțin că ordonanța emisă în luna decembrie începe cu stângul pentru că în document se precizează că Revoluția ar fi început în 14 decembrie. Până acum, startul evenimentelor din 1989 era documentat ca fiind la Timișoara, pe 16 decembrie. Se pare însă că guvernanții pun începuturile Revoluției pe seama unor manifestări eșuate de la Iași, din 14 decembrie. „Revoluția este o mișcare de multe ori violentă care schimbă un regim social. Ceea ce s-a întâmplat la Timișoara a făcut acest lucru. Toată stima pentru ceea ce s-a întâmplat la Iași, dar nu cred că putem să sărbătorim un eșec. Ceea ce s-a întâmplat la Timișoara a generat urmări. Noi, aici, la Timișoara, nici nu am auzit de ce s-a întâmplat la Iași, dar nici ieșenii nu au auzit. Nu se poate să spunem că Revoluția a început cu un eșec, ar fi o rușine. Dacă sunt acolo oameni care au făcut ceva, să fie recompensați. Revoluția din decembrie 89 a început la Timișoara”, spune vicepreședintele ALTAR, Ioan Savu. Tot în ordonanță se stipulează și faptul că revoluționarii vor trebuie să obțină noi certificate care să le ateste participarea. Acest lucru va crea și mai multă confuzie, pentru că există deja semne de întrebare în legătură cu numărul de revoluționari. Spre exemplu, statisticile din 2011 arătau că beneficiază de suport din partea statului 15.833 de revoluționari. Cu toate acestea, statisticile din alți ani arată cifre total diferite, numărul celor cu certificate părând să crească considerabil față de anii 1990. „Din revoluție a fost transformată în revoltă. Peste câțiva ani o să ne ceară să plătim și geamurile sparte. Se schimbă și cronologia revoluției, iar dacă nu a fost revoluție de unde să mai fie revoluționari? Și transformăm această recunoștință în ajutor social”, a declarat Adrian Kali. Membrii ALTAR au concluzionat prin a spune că nu doresc ca de la an la an statutul lor să se schimbe, dar, mai presus de orice, vor să se respecte adevărul istoric, respectiv începerea Revoluției pe 16 decembrie.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Supărare mare la PNL Timiș. Alin Nica le ”fură” candidatul la funcția de primar în Dudeștii Noi, pe ultima sută de metri

Partidul Național Liberal Timiș se vede în situația de a nu avea candidat la funcția…

4 ore ago

Accident mortal pe DN 6 în a doua zi de Paşte

Familie îndoliată în a doua zi de Paşte. Accident rutier pe DN6, localitatea Sadova Veche,…

4 ore ago

Timișul rămâne atractiv din punct de vedere imobiliar

Județul Timiș rămâne în topul național al vânzărilor de imobile. Cele mai multe vânzări au…

10 ore ago

Lucrările la partea din spate a Pieței Badea Cârțan au fost finalizate

Strada aflată în spatele Pieței Badea Cârțan beneficiază acum de asfalt nou. Administrația anunță că…

11 ore ago

Cum va fi vremea în Banat în următoarele două săptămâni

Meteorologii anunţă o vreme caldă, în intervalul 6 - 19 mai, cu o medie a…

11 ore ago

SCM Timişoara, la ultimul meci pe teren propriu în acest sezon

Baschetbaliștii bănăţeni înfrunta CS Vâlcea 1924, mâine (marți, 7 mai), la ora 18.00, la sala…

13 ore ago