Categories: Invatamant

Definitivat 2015: inghesuiala la educatori si invatatori

Peste 300 de cadre didactice din Timiș se pregătesc să susțină, la vară, examenul de definitivat. Treapta face diferența dintre titulari și suplinitori. Dascălii trebuie să aibă mare grijă, pentru că nu au la dispoziție decât trei încercări pentru a promova, iar nota 8 este nota de trecere.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș au declarat că au început deja pregătirile pentru examenul de definitivat din luna iunie 2015. S-au luat la verificat dosarele celor care s-au înscris, iar din cei 347 de candidați, doar unul nu a îndeplinit condițiile necesare. La mare căutare sunt posturile de educatori, pe care le vizează 80 de candidați. Urmează posturile de învățători, pentru care concurează 40 de dascăli, dar și posturile de profesori de limba și literatura română, pentru care s-au înscris 31 de profesori. Cei 346 de candidați au timp până la vară să se pregătească pentru examen. Prima probă va avea loc în data de 5 iunie, iar aceasta constă într-o inspecție la clasă. Cadrele didactice trebuie să obțină cel puțin nota 8 pentru a trece mai departe la proba scrisă. La etapa scrisă, de pe 9 iunie, dascălii trebuie să obțină, din nou, cel puțin nota 8, iar rezultatul de la prima probă nu mai este luat în considerare.

Examenul de definitivat este, probabil, cel mai important din cariera unui profesor. „Cel care nu ia definitivatul, de la un moment dat, nu mai poate să devină titular în învățământ. Fiecare candidat se poate prezenta de maximum de trei ori la examen. Cadrele didactice care au fost pe post până la de 1 septembrie 2012 au șapte ani la dispoziție pentru a da examenul, iar cei care au venit după au cinci ani. Dacă în acest interval nu au promovat sau nu s-au prezentat la examen își pierd titulatura. Pot să lucreze, eventual, ca și suplinitori. Și rămân suplinitori pe tot parcursul vieții, nu mai au nicio posibilitate să se reînscrie”, a declarat Francisc Halasz, inspectorul școlar general adjunct.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

3 ore ago

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

4 ore ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

9 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

10 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

10 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

12 ore ago