Peste 300 de cadre didactice din Timiș se pregătesc să susțină, la vară, examenul de definitivat. Treapta face diferența dintre titulari și suplinitori. Dascălii trebuie să aibă mare grijă, pentru că nu au la dispoziție decât trei încercări pentru a promova, iar nota 8 este nota de trecere.
Reprezentanții Inspectoratului Școlar Timiș au declarat că au început deja pregătirile pentru examenul de definitivat din luna iunie 2015. S-au luat la verificat dosarele celor care s-au înscris, iar din cei 347 de candidați, doar unul nu a îndeplinit condițiile necesare. La mare căutare sunt posturile de educatori, pe care le vizează 80 de candidați. Urmează posturile de învățători, pentru care concurează 40 de dascăli, dar și posturile de profesori de limba și literatura română, pentru care s-au înscris 31 de profesori. Cei 346 de candidați au timp până la vară să se pregătească pentru examen. Prima probă va avea loc în data de 5 iunie, iar aceasta constă într-o inspecție la clasă. Cadrele didactice trebuie să obțină cel puțin nota 8 pentru a trece mai departe la proba scrisă. La etapa scrisă, de pe 9 iunie, dascălii trebuie să obțină, din nou, cel puțin nota 8, iar rezultatul de la prima probă nu mai este luat în considerare.
Examenul de definitivat este, probabil, cel mai important din cariera unui profesor. „Cel care nu ia definitivatul, de la un moment dat, nu mai poate să devină titular în învățământ. Fiecare candidat se poate prezenta de maximum de trei ori la examen. Cadrele didactice care au fost pe post până la de 1 septembrie 2012 au șapte ani la dispoziție pentru a da examenul, iar cei care au venit după au cinci ani. Dacă în acest interval nu au promovat sau nu s-au prezentat la examen își pierd titulatura. Pot să lucreze, eventual, ca și suplinitori. Și rămân suplinitori pe tot parcursul vieții, nu mai au nicio posibilitate să se reînscrie”, a declarat Francisc Halasz, inspectorul școlar general adjunct.
Comentarii prin facebook