Cu toate că sunt mai puțini vocali decât aleșii altor partide, și primarii PSD din Timiș sunt extrem de nemulțumiți de noul mod în care sunt împărțite fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale. Fiindcă nu pot critica pe față propriul guvern, edilii social-democrați își îneacă frustrările prin ședințe.
În luna ianuarie, Guvernul Ponta a început experimentul unei noi împărțiri a banilor pentru echilibrarea bugetelor locale, prin scoaterea consiliilor județene de pe traseul alocărilor bugetare. Este vorba de banii proveniți din cota de 18,5% din impozitul pe venit și sumele defalcate din TVA. Acești bani sunt distribuiți direct de Ministerul de Finanțe, prin direcțiile fiscale. În luna ianuarie, în Timiș au ajuns 92 de milioane de lei, din care 0 (zero!) lei din cota TVA. Această sumă este cu 18 milioane de lei mai mică decât cea obținută în anul precedent. Mai mult de o treime din localitațile din Timiș, mai exact 37, nu au primit niciun leu prin noua formulă de împărțire a banilor. Primii care au ieșit la atac împotriva acestui sistem au fost liberalii, care au criticat în mod dur modalitatea în care se împart banii, modalitate care încurajează într-un fel nemunca și lipsa de inițiativă.
În schimb, primarii PSD-iști, la fel de defavorizați, n-au răbufnit în public, dar și-au exprimat nemulțumirile în diverse ședințe, atât formale, cât și informale. De altfel, pe lista celor 37 de comune fără niciun ban primit se regăsesc câteva cu primari cu vechi stadii de serviciu în partid, precum Banloc, Chevereșu Mare, Denta, Traian Vuia, Balinț și multe altele. Alte comune importante conduse de primari PSD-iști s-au trezit cu fonduri mult diminuate față de anul predecent. Astfel, Moșnița Nouă a primit cu trei milioane de lei în minus față de anul trecut. Alte comune cu primari PSD cărora li s-a diminuat puternic fondurile față de anul precedent sunt: Sînandrei (minus 1,6 milioane de lei); Cărpiniș (minus 1,4 milioane de lei); Comloșu Mare, Becicherecu Mic și Variaș (toate cu minus 1,2 milioane de lei); Orțișoara (minus 1,1 milioane lei). Spre ghinionul lor, edilii PSD nici nu prea au cui să se plângă. Președintele PSD al CJ Timiș, Titu Bojin, nu trece printr-o perioadă prea fericită, așa că sunt slabe șanse ca el să intervină la guvern în favoarea edililor. În schimb, „tata-socru” Ilie Sârbu, în afară de-a avea la rândul lui probleme personale, nu prea a fost interesat niciodată de soarta primăriilor din județ. Evident, cu excepția campaniilor electorale. În atare condiții, e interesant de văzut câți din actualii primari social-democrați vor candida pentru PSD și la alegerile de anul viitor.
„De Crăciun ne-am luat raţia de libertate” era un celebru mesaj/slogan al Revoluţiei din 1989. O…
Primăria Timișoara pregătește dosarele pentru obținerea finanțării europene, respectiv a autorizației de construire pentru reabilitarea…
PPC Energie și PPC Energie Muntenia își actualizează platformele online de comunicare cu clienții. Astfel,…
Primăria Timișoara are din această săptămână patru cinematografe funcționale în subordine. Ultimul reabilitat și redevenit…
Consilierii locali timișoreni au aprobat, luni seara, în ultima ședință de plen a anului, proiectul…
Un tânăr în vârstă de 18 de ani a condus un autoturism pe DN 6,…