Categories: Klaus Vaterland

Lupta acerba intre pragmaticul Nicu si moralistul Lae

Pentru o clipă, raționamentul liberalului Nicolae Robu în problema ordonanței traseiștilor m-a convins, chiar înduioșat. Discuția a plecat de la sentința dată de o instanță din Motru, la cererea PP-DD, de a sancționa prin pierderea mandatului câțiva consilieri care au ales să plece din partid spre alte zări aparent mai luminoase. Ca orice precedent, și acesta urma să fie platformă pentru partidele păgubite de celebra ordonanță pentru a trage preșul de sub picioarele aleșilor care au crezut în promisiunile lui Dragnea și Ponta. Numai că primarului liberal Nicolae Robu nu-i pică bine o astfel de strategie. Dumnealui zice că nu e sănătos să penalizezi pe cineva care a făcut ceva legal la momentul luării respectivei decizii. „Dacă vom crea un precedent, iar cineva care face ceva permis de lege la un anumit moment trebuie să răspundă după aceea, denaturăm principiile unui stat”, spunea zilele astea primarul Timișoarei, cu ochii umezi de nedreptatea la care n-ar vrea să ia parte.

Ca să nu ne umezim și noi degeaba pupilele, să ne amintim că primarul liberal al Timișoarei ar avea de pierdut dacă moda acționării în judecată a traseiștilor ar lua amploare și în consiliul municipal. E clar că majoritatea în CLT atârnă în sentimentele de moment ale unul sau doi consilieri, iar o curățenie forțată de instanță ar putea să avantajeze mai degrabă PSD atât de darnic în favoruri. Cu plapuma de-abia ajunsă sub bărbie, Nicolae Robu nici nu se mai gândește la aspectele morale, dacă nu la cele strategic politice în Consiliul Județean Timiș, acolo unde noul PNL a avut hemoragii serioase. Și unde ar avea ceva de câștigat prin acționarea în instanță a celor plecați. La fel și la capitolul primari. Nu se poate să nu faci diferența între un primar cu bun simț și un „bagabont” politic, ba chiar acesta din urmă eventual să fie recompensat de Guvernul Ponta pentru trădarea sa. Care este mesajul pe care l-ar da Nicolae Robu primarilor statornici? Că data viitoare n-au nimic de pierdut dacă își bagă picioarele în moralitate.

Și-acum ar mai sări chimeșa de pe mine de atâta plâns dacă nu mi-aș aminti câtă mizerie a adus acea ordonanță în toamna anului trecut. Și nu vorbesc acum de etică și moralia în politică (vax pentru unii), ci de zâmbetul ăla golănesc de sub mustața inițiatorilor acelei ordonanțe a traseiștilor. Oare cât au mai stat ei să râdă ca borfașii după ce unuia dintre ei i-a venit ideea să-și bată joc de toată lumea? Oare la Recaș, oraș de pe harta traseismului legiferat, ar mai fi fost primarul atât de arogant și în disprețul legii dacă nu știa că are pe cine să se sprijine în șmecheriile sale? Oare ar mai avea România un președinte liberal dacă o minune nu s-ar fi întâmplat cu mobilizarea la vot? Cât de îngăduitor ar mai fi fost Nicolae Robu cu traseiștii dacă Klaus Iohannis ar fi pierdut pe mâna acelei ordonanțe otrăvite?

Mai ales în politică, nu totul trebuie gândit pe termen foarte scurt. Și dacă pierde majoritatea în CLT, primarul Nicolae Robu nu mai are mult până la alegerile din 2016. Cineva însă trebuie să le arate lichelelor că s-ar putea ca odată și-odată să ajungă să-și plătească gesturile politice sau administrative. România nu s-ar mai schimba niciodată dacă unora ca Viorel Hrebenciuc, Adrian Năstase, Elena Udrea, Teodor Pavel nu li s-ar arăta că odată și odată tot va fugi cineva după ei cu nota de plată.

Share
Published by
Eugen Sasu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

7 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

9 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

10 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

11 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

11 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

13 ore ago