Adio, depou de tramvaie pe Take Ionescu!

Depoul de tramvaie de pe Bd Take Ionescu va deveni amintire. Consilierii locali vor vota în plenul de marți un proiect care prevede darea în administrare către RATT a unui imobil de pe Calea Buziașului, „în vederea construirii unui depou de tramvaie şi a unei substaţii de redresare”. Banii necesari, câteva milioane de euro, ar putea proveni din fonduri europene.


Ideea mutării depoului de tramvaie de pe Bd. Take Ionescu nu este nouă, proiectul, care prevedea și extinderea liniei 4 către Moșnița, cu amenajări de drumuri, trotuare și piste de biciclete, fiind oprit, acum câțiva ani, de Agenția de Mediu. În plenul de marți însă, consilierii locali vor vota un proiect conform căruia RATT va primi în administrare parcelă de peste 56.000 mp, situată pe „str. Calea Buziaşului, identificat prin CF nr. 208 Moşniţa Nouă”, unde va fi construit un depou de tramvaie. Explicația vine în referatul care însoțește proiectul. „În momentul de faţă depoul de tramvaie se află în centrul oraşului – zona de monumente istorice, respectiv pe str. Take Ionescu, unde infrastructura de transport existentă nu permite asigurarea mentenanţei (…) Aşadar este necesară relocarea acestui depou din zona centrală a oraşului în zona periferică a acestuia şi construirea unui depou modern, astfel încât să fie asigurată funcţionalitatea normală (…) Pentru o mai bună asigurare a programelor de circulaţie a tramvaielor şi având în vedere reţeaua de linie cale urbană existentă în municipiul Timişoara, depourile de tramvai, două la număr, vor trebui amplasate, pe cat posibil, diametral opus”, se precizează în acest referat.

Vrem să eliberăm zona aceasta din centru, de pe Take Ionescu. Practic, se mută depoul de aici, nu va fi un al treilea depou. Spațiul rămas ar putea să fie cu altă utilitate, este destul de central, este păcat să fie ținut așa”, spune primarul Nicolae Robu. Toate bune și frumoase, numai că intervine eternal problemă: finanțarea. „Nu am o estimare, nu este chiar mică sumă, in orice caz. Din discuțiile purtate cu domnul Goia (n.r. Ioan Goia, directorul RATT) și cu domnul Chiș (n.r. Culita Chis, seful Directiei Tehnice a PMT), a rezultat că ar fi bine să găsim o sursă externă, pentru ca altfel ne-am încarca. Este vorba despre milioane de euro”, explică edilul. Conform acestuia, se va încerca atragerea de fonduri europene. „Cel mai bine ar fi să găsim o linie de finanțare pentru extinderea sistemului de transport cu tramvaiul, care să cuprindă și construirea depoului. Dacă nu, vom vedea când vom putea să alocăm de la bugetul local”, a conchis Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Conflict 3 la 1 într-o şcoală din Lugoj. Noroc cu intervenţia poliţiştilor

În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…

54 de minute ago

C9. Peciu Nou, scorul campionatului după ce a dat de pământ cu Periamul

Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…

O oră ago

Echipele distribuitorului de energie electrică se află în continuare pe teren

Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…

2 ore ago

Demarează acțiunea de autorizare a comercianților stradali de produse specifice de Sfântul Nicolae

Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…

3 ore ago

Sâmbăta viitoare se deschide Târgul de Crăciun de la Timișoara

Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…

3 ore ago

Aproape 12.000 de timișeni fără curent electric. CJT cere intervenția rapidă a echipelor distribuitorului de electricitate

Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…

3 ore ago