Adio, depou de tramvaie pe Take Ionescu!

Depoul de tramvaie de pe Bd Take Ionescu va deveni amintire. Consilierii locali vor vota în plenul de marți un proiect care prevede darea în administrare către RATT a unui imobil de pe Calea Buziașului, „în vederea construirii unui depou de tramvaie şi a unei substaţii de redresare”. Banii necesari, câteva milioane de euro, ar putea proveni din fonduri europene.


Ideea mutării depoului de tramvaie de pe Bd. Take Ionescu nu este nouă, proiectul, care prevedea și extinderea liniei 4 către Moșnița, cu amenajări de drumuri, trotuare și piste de biciclete, fiind oprit, acum câțiva ani, de Agenția de Mediu. În plenul de marți însă, consilierii locali vor vota un proiect conform căruia RATT va primi în administrare parcelă de peste 56.000 mp, situată pe „str. Calea Buziaşului, identificat prin CF nr. 208 Moşniţa Nouă”, unde va fi construit un depou de tramvaie. Explicația vine în referatul care însoțește proiectul. „În momentul de faţă depoul de tramvaie se află în centrul oraşului – zona de monumente istorice, respectiv pe str. Take Ionescu, unde infrastructura de transport existentă nu permite asigurarea mentenanţei (…) Aşadar este necesară relocarea acestui depou din zona centrală a oraşului în zona periferică a acestuia şi construirea unui depou modern, astfel încât să fie asigurată funcţionalitatea normală (…) Pentru o mai bună asigurare a programelor de circulaţie a tramvaielor şi având în vedere reţeaua de linie cale urbană existentă în municipiul Timişoara, depourile de tramvai, două la număr, vor trebui amplasate, pe cat posibil, diametral opus”, se precizează în acest referat.

Vrem să eliberăm zona aceasta din centru, de pe Take Ionescu. Practic, se mută depoul de aici, nu va fi un al treilea depou. Spațiul rămas ar putea să fie cu altă utilitate, este destul de central, este păcat să fie ținut așa”, spune primarul Nicolae Robu. Toate bune și frumoase, numai că intervine eternal problemă: finanțarea. „Nu am o estimare, nu este chiar mică sumă, in orice caz. Din discuțiile purtate cu domnul Goia (n.r. Ioan Goia, directorul RATT) și cu domnul Chiș (n.r. Culita Chis, seful Directiei Tehnice a PMT), a rezultat că ar fi bine să găsim o sursă externă, pentru ca altfel ne-am încarca. Este vorba despre milioane de euro”, explică edilul. Conform acestuia, se va încerca atragerea de fonduri europene. „Cel mai bine ar fi să găsim o linie de finanțare pentru extinderea sistemului de transport cu tramvaiul, care să cuprindă și construirea depoului. Dacă nu, vom vedea când vom putea să alocăm de la bugetul local”, a conchis Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

2 ore ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

5 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

6 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

7 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

7 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

9 ore ago