Categories: Primăria Timişoara

Bezna de pe strazile Timisoarei, platita cu doua milioane de euro in 2014!

Primăria Timișoara nu se numără printre „recordmenele” ultimilor doi ani în ceea ce privește plata iluminatului public. La fel de adevărat este însă că, în același interval, pe străzile orașului de pe Bega se instalează, din ce în ce mai frecvent, bezna. Plătită din buzunarele contribuabililor.

În perioada ianuarie-februarie 2015, Asociația Națională pentru Protectia Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a realizat un studiu comparativ privind cheltuielile cu iluminatul public, înregistrate de primăriile orașelor reședință de județ și București. Studiul acoperă ultimii doi ani și are rezultate surprinzătoare. Astfel, în 2013, cea mai mare cheltuială cu iluminatul public a fost înregistrată la Primăria București, care a plătit pentru acest serviciu fabuloasa sumă de 90 de milioane de lei! Cel mai puțin a achitat Primăria Vaslui, doar 318.307,97 lei. Anul trecut, la mare diferență, „campioana” a fost Primăria Brașov, cu 17,9 milioane de lei. Cele mai mici costuri au fost la Primăria Tulcea, numai 360.000 lei.

Din punct de vedere al costurilor, la Timișoara, lucrurile sunt undeva la mijloc. În 2013, primăria voia să cumpere curent de pe bursă, dar, în cele din urmă, a decis să continue cu Enel. Anul trecut, contractul a fost prelungit, cu o nouă reducere acordată de furnizor. „În 2013, suma lunară plătită pentru iluminatul stradal a fost e 893.700 de lei. În 2014, aceasta a fost de 770.010 lei. Suma include, pe lângă consumul propriu-zis de energie, lucrările de întreținere a sistemului de iluminat public”, spune Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al PMT. Altfel spus, în 2013, municipalitatea a plătit 10,7 milioane de lei, anul trecut suma scăzând la 9.2 milioane de lei.

Teoretic, sună bine. Practic însă, timișorenii constată, cel puțin o dată în fiecare săptămână, că penele de curent sunt o prezență obișnuită pe străzile orașului. Rețelele de socializare se „înroșesc” de mesajele celor care își întreabă prietenii dacă și în zona lor e beznă pe străzi. Ca și cum n-ar fi de ajuns, dacă noaptea tot nu se aprind becurile, de ce nu ar „arde” acestea în miezul zilei? Cu toate acestea, reprezentanții PMT spun că… nu au ce face!Contractul prevede intervenții în termen de 24 de ore, e contract național, nu putem să-i sancționăm. Nu avem alte pârghii, m-am adresat OPC, dar nici această instituție nu ar acoperire legală să amendeze, după sesizarea primăriei. Ei pot face atenționări, dar nu pot să dea amenzi. Enel nu a dovedit că este în suficientă măsură preocupată să asigure servicii de calitate. Un alt furnizor nu ar fi folosit alt sistem de distribuție. Tot aici am fi ajuns, pentru că nu există concurență”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

O oră ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

2 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

2 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

3 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

3 ore ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

3 ore ago