Categories: Social

Blagovestenia, ziua in care trebuie sa fiti veseli

Ortodocşii şi catolicii sărbătoresc miercuri Buna Vestire. E ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare că va naşte un fiu. Este ziua în care se acordă prima dezlegare la pește din postul Paștelui. De Blagoveștenie nu e voie să te cerți cu nimeni.

Arhanghelul Gavriil i s-a arătat Maicii Domnului pentru prima dată pe când aceasta avea 12 ani. Camera în care ea se ruga a fost scăldată de o lumină puternică şi un glas a răsunat în încăpere: „Tu vei naşte pe fiul Meu!”. Doi ani mai târziu, potrivit Legii Vechi, Maria ar fi trebuit să se întoarcă acasă de la templul din Nazaret, însă părinții ei muriseră. Potrivit tradiţiei, după plecarea din Templu, arhiereii sfântului lăcaş erau îndrumătorii Mariei. Aceştia i-au spus că trebuie să se căsătorească, iar Fecioara Maria le-a amintit că ea a fost dăruită lui Dumnezeu de părinţi. Pentru a afla cine va avea grijă de Maria, preotul Zaharia a chemat la Templul Sfânt 12 bărbaţi cuvioşi, printre care se număra şi Iosif le-a dat câte un toiag şi le-a spus: „Al cui toiag va înverzi până mâine, acela va avea grijă de Fecioara Maria”. Toiegele au fost lăsate în altar și, în ziua următoare, toată lumea a văzut că toiagul lui Iosif înverzise. Minunea i-a făcut pe arhiereii templului s-o logodească pe Fecioara Maria cu Iosif. După Legea Veche, logodna dura aproape un an. Maria şi-a petrecut timpul în post şi rugăciune, iar Dumnezeu l-a trimis din nou pe Arhanghelul Gavriil. Acesta i-a spus „Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Şi iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi numele lui va fi Iisus”.

Buna Vestire, care se celebrează în fiecare an pe 25 martie, trebuie întâmpinată cu veselie și bani în buzunare. Conform tradiției, femeile fac un foc mare în curtea casei şi pun pe pragul uşii pâine, sare şi apă, ca să se încălzească, să bea şi să mănânce îngerii. Este mare păcat ca în această zi gospodinele să spele rufe, să ţeasă la război, iar gospodarii să lucreze la câmp. În popor se spune că de Blagoveștenie se dezleagă limba cucului. Asta înseamnă că a venit primăvara! Conform credinţelor populare, el cântă până la Sânziene (24 iunie) sau până la Sânpetru (29 iunie), când, înecându-se cu orez, ar amuţi şi s-ar transforma în uliu. Lumea se teme însă de acest moment, deoarece nu e bine să-ți cânte cucul în spate. Se spune că acela care aude cucul cântându-i în spate, de dimineaţă, va muri exact peste atâţia ani de câte ori i-a cântat cucul.

Printre datinile care se păstrează în zilele noastre este și aceea de a avea bani, în special monede, în buzunare. Nu se iese din casă cu stomacul gol și nu trebuie să se simtă senzaţia de foame. Nu se pun ouă sub cloșcă și, tot în această zi, apicultorii scot stupii afară, dar şi vitele din grajduri şi le lasă să stea la soare, fără să poarte jug, pentru ca ele să fie sănătoase tot anul. Sărbătoarea Bunei Vestiri trebuie petrecută în bună înţelegere cu cei din jurul nostru. Cine se ceartă pe 25 martie va avea necazuri tot anul. De Blagoveştenie este bine să mâncăm pește, pentru a fi sprinteni şi sănătoşi.

Share
Published by
Dana Popa

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

2 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

7 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

7 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

7 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

8 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

9 ore ago