Categories: Primăria Timişoara

Disconfort la primarie: Bd. Rebreanu e praf, iar banii de garantie au disparut!

Termenul de garanție pentru Bd. Rebreanu expiră la finele lunii mai, este posibil ca procesul verbal să nu fie semnat, dar problema este că… primăria nu mai poate dispune de garanția de bună execuție! Banii s-au „evaporat” pur și simplu, iar primarul Nicolae Robu spune că doar organele de anchetă pot elucida acest mister.

Lucrarea de reabilitare a Bd. Liviu Rebreanu – Iosif Bulbuca, executată de firma Confort, a omului de afaceri Georgică Cornu, a fost recepționată, cu obiecții, în mai 2009. Constructorului i-au impus lucrări de remediere, pe care acesta le-a finalizat în octombrie 2009. Modernizarea bulevardului a costat bugetul local peste 16 milioane de lei și urmează să iasă din garanție pentru numai câteva luni. Reprezentanții primăriei spun însă că au fost nenumărate probleme. Conform acestora, din 2010, constructorul, intrat între timp în insolvență, a fost solicitat de peste 40 de ori, în vederea remedierii degradărilor. „La solicitările noastre S.C. Confort S.A. a reacţionat de cele mai multe ori cu întârziere şi a făcut reparaţii de proastă calitate (…)”, mai precizează reprezentanții PMT.

Situația este și mai complicată, în condițiile în care garanția de bună execuție depusă de Confort SA a dispărut pur și simplu! Asta, deoarece constructorul pare să-și fi recuperat banii înainte de recepția finală care ar trebui făcută în acest an. „Garanţia de bună execuţie a lucrărilor este de 5% din preţul contractului şi a fost virată prin reţineri succesive în contul (…) deschis la ARBL şi potrivit prevederilor contractuale se recuperează de către executant 70% pe baza procesului verbal de recepţie la terminarea lucrărilor şi 30% pe baza procesului verbal de recepţie finală. După ce Banca Comercială Română ne-a comunicat numărul noului cont de garanţii pentru lucrarea «Modernizare Blv. L. Rebreanu – I. Bulbuca», ca urmare a încheierii unui contract prin care ARBL a fost de acord să-şi transfere activitatea bancară către BCR (…) am solicitat băncii să ne comunice suma existentă în contul respectiv. După primirea răspunsului că în contul respectiv nu a fost transferată nici o sumă şi că soldul acestuia este 0 (…) am solicitat Direcţiei Economice şi Serviciului Juridic să facă demersurile legale pentru recuperarea garanţiei aferente lucrării”, mai spun cei de la PMT. Se întâmpla în 2011 și, de atunci, banii n-au fost recuperați încă. Este vorba despre 229.240,94 lei.

Primăria a încercat ultima dată în decembrie 2014 să afle unde sunt banii, dar fără succes. „Prin adresa SC2014-28403/24.10.2014 am solicitat Direcţiei Economice să verifice şi să ne comunice soldul contului de garanţii pentru lucrarea amintită şi prin adresa CDT2014-001201/04.12.2014 am solicitat şi S.C. Confort S.A. să ne comunice soldul contului de garanţii iar în cazul în care este 0, să ne comunice data şi modalitatea prin care a retras din cont suma aferentă”, precizează Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al PMT.

Pe 28 mai ar urma să fie făcută recepția finală a lucrării. „Se vor urma procedurile legale. Dacă nu poate fi făcută recepția finală, se vor cere firmei daune, așa cum prevede legea, prin instanță, dacă nu se vor putea rezolva problemele în mod amiabil. Nu contează că firma este în insolvență. Câtă vreme este în insolvență, nu se schimbă decât decidentul în interiorul firmei. În loc să fie condusă de conducerea stabilită de acționari, firma este condusă de un administrator judiciar numit de instanță. Atâta tot”, susține primarul Nicolae Robu. Acesta nu poate oferi însă detalii ce s-a întâmplat cu banii dispăruți. „Nu cunosc aceste aspecte, s-au întâmplat în legislatura anterioară și probabil că va trebui să se ancheteze de către organele de anchetă. Cine este vinovat trebuie să plătească, dacă se constată acea vinovăție. Nu ține de atribuțiile primarului, ci de atribuțiile organelor de anchetă (…) Nu știu unde sunt banii, întrebați-i pe cei de atunci… Nu i-am găsit acolo, când am devenit eu primar, acei bani erau dați înapoi, ca și cum s-ar fi ajuns la concluzia că lucrarea a fost bine executată. Ceva de genul acesta s-a întâmplat”, explică edilul.

Dincolo de toate aceste bâlbe, un lucru este cert: Bd. Rebreanu arată, pe multe porțiuni, ca după bombardament, iar „valurile” de asfalt fac traficul și mai greoi. „Pe de altă parte, știm cu toții că regimul de trafic de pe Rebreanu este unul înfiorător, tocmai datorită faptului că nu avem centură…”, conchide primarul Robu.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Cătălin Drulă: Le cer demisia lui Grindeanu și Simonis! Minciuna și sfidarea trebuie să înceteze

Sorin Grindeanu și Alfred Simonis, lideri ai filialei PSD Timiș, sunt parte din „Noul Grup…

36 de minute ago

Iluminatul public va fi reabilitat și dotat cu lămpi economice pe 64 de noi străzi și bulevarde din Timișoara

Pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara va avea loc modernizarea sistemului de iluminat…

2 ore ago

La Moşniţa Nouă au fost predate amplasamentele pentru ridicarea a cinci staţii de reîncărcare a maşinilor electrice

În comuna Moşniţa Nouă vor fi ridicate cinci staţii pentru reîncărcarea autovehiculelor electrice, printr-o finanţare…

6 ore ago

Universitatea de Vest a premiat cei mai merituoși membri ai comunității academice în cadrul galei anuale/FOTO

Sala Teatrului Național Timișoara a găzduit, marți seara, ediția a zecea a Galei Premiilor UVT.…

6 ore ago

Implementarea proiectului autobuzelor electrice a fost prelungită încă un an

Finalizarea proiectului prin care Timișoara a primit 44 de autobuze electrice pentru transportul în comun…

6 ore ago

UPT, singura universitate premiată la Romanian Automotive Forum & Awards 2024

Colaborare de succces. Parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și sediile Continental din Timișoara a fost…

7 ore ago