Categories: Politicieni

Iohannis cere demisia lui Valcov, Ponta spune ca acesta a demisionat, dar mai sta un pic

Acuzat în ultima perioadă de prea multă tăcere, președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit duminică la rampă. El i-a solicitat premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcție a ministrului de Finanțe, Darius Vâlcov. La televiziunea prietenului Sebastian Ghiță, Ponta a spus că Vâlcov a demisionat, dar va mai rămâne câteva zile la Finanțe.

Împotriva lui Darius Vâlcov a început urmărirea penală, acesta fiind acuzat de trafic de influență și primirea unor șpăgi în valoare totală de două milioane de euro. Mesajul lui Klaus Iohannis a fost postat duminică, 15 martie, pe site-ul Administrației Prezidențiale. „Având în vedere că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, m-aș fi așteptat ca domnul Vâlcov să demisioneze din funcție, înțelegând că afectează activitatea și credibilitatea guvernului, ceea ce nu s-a întâmplat. În această situație, solicit premierului Victor Ponta să demareze procedura de revocare din funcția de ministru al Finanțelor a domnului Darius Vâlcov”, a cerut președintele. După câteva ore, Iohannis a revenit cu o postare pe Facebook, referitoare la același subiect. „Traficul de influență, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscală și alte forme de corupție de care se pot face vinovați demnitarii nu compromit numai persoanele în cauză, ci și clasa politică în general și credibilitatea instituțiilor statului în ochii cetățenilor. Am asistat recent la sfidarea justiției în Parlament în cazul Borbely. Acum, un membru al guvernului întârzie să-și prezinte demisia de onoare, acuzat de trafic de influență. Mesajul meu este unul singur: nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dublă responsabilitate, să-și respecte alegătorii și să întărească, prin cinste și corectitudine, instituțiile statului”, a scris Iohannis, pe rețeaua de socializare.

Tot duminică, președintele a primit un răspuns de la premier. Ponta a declarat, la România TV, că Vâlcov și-a înaintat demisia, care a fost acceptată. Primul ministru i-a cerut însă acestuia să rămână pentru a finaliza prezentarea Codului Fiscal și a celui de Procedură Fiscală. „Am discutat la prânz cu domnul Valcov, mi-a înaintat demisia domniei sale. După-amiază am vorbit și cu președintele. Imediat o să mă gandesc la cel care va fi numit”, a spus premierul.

Share
Published by
Iulia Avram

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

2 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

5 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

5 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

6 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

6 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

6 ore ago