Categories: Primăria Timişoara

Prea multi copii care merita, prea putini bani de burse la Primaria Timisoara

Aproape 3.800 de elevi din Timișoara vor primi burse din partea primăriei. Acest stimulent financiar se acordă copiilor cu rezultate foarte bune la învățătură, dar și celor care provin din familii cu venituri reduse sau celor care suferă de anumite afecțiuni. Bursele sunt cuprinse între 65 și 100 de lei pe lună, dar banii alocați de la bugetul local nu ajung pentru toți copiii, așa că s-a făcut o selecție.

Consilierii locali vor avea în mapa de la viitorul plen un proiect privind acordarea de burse şcolare pentru elevii din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din Timișoara. Acestea sunt de mai multe tipuri: burse de performanţă – pentru elevii cu rezultate deosebite obţinute la olimpiade, competiţii şi concursuri şcolare la nivel national, burse de merit – pentru elevii cu rezultate deosebite obţinute la competiţii, olimpiade şi concursuri şcolare la nivel judeţean, burse de studiu – pentru elevii care provin din familii cu venituri mici, respectiv burse sociale – pentru orfani, cazuri medicale, elevii din mediul rural şcolarizaţi în altă localitate, situaţii materiale grele.

Conform centralizării solicitărilor primite la primărie din partea unităţilor de învăţământ rezultă că, pentru a acoperi întregul necesar de burse, ar fi nevoie de 6,33 milioane de lei. Bugetul local prevede însă pentru acest capitol doar 2, 7 milioane de lei. În aceste condiții, în proiect se propune „acordarea integrală a burselor sociale (bolnavi, orfani şi venituri foarte mici), a burselor de studiu şi a burselor de performanţă, iar în cazul burselor de merit – art. 8. lit. a) – care sunt mult mai numeroase – acestea să se acorde la un procent de aproximativ 14% din numărul solicitat”. Acest tip de bursă se acordă elevilor care au obținut minimum media 8.50 și nota la purtare 10 în anul școlar anterior, respectiv în primul semestru al anului școlar curent.

În total, vor fi 3.620 de burse, cu un cuantum cuprins între 65 și 100 de lei. În afară de bursele sociale, care se acordă pe durata a 12 luni, celelalte sunt doar pe nouă luni, adică pe durata unui an școlar. Vor fi 312 burse de performanță, a câte 100 de lei, 1.384 burse de merit, a câte 75 de lei, 519 burse de studiu, a câte 65 de lei, și 1.405 burse de ajutor social, a câte 60 de lei. Pe ce fel de categorii de elevi se impart acestea puteți vedea aici.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Proiectul Centurii Vest merge înainte, contestația depusă a fost respinsă

Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a respins cererea depusă de cei de la ARL Cluj,…

30 de minute ago

Întreruperi programate la furnizarea apei spre sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Timiş

Vineri, 26 aprilie, între orele 10-12 vor avea loc lucrări la Stația de Tratare a…

31 de minute ago

Incursiune în trecut, pe urmele germanilor în Banat! O interesantă lecţie deschisă la UPT, cu profesorul Anton Sterbling

Banatul multietnic şi istoria sa seculară, sau o nouă incursiune în trecut cu un profesor…

O oră ago

Druckeria face apel la politicieni să lase la o parte orgoliile şi jocurile politice în problema stadionului

În ziua în care Guvernul se întruneşte la Timişoara pentru a da o HG privind…

O oră ago

Manfred Weber și Cristopher Cîrpaci recomandă Nicolae Robu

Am urmărit emoțiile nemaîntâlnite ale lui Nicolae Robu în fața lui Alfred Simonis, Vasile Blaga,…

3 ore ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 25 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 25.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

5 ore ago