Categories: Zâmbete amare

Reforma lui Victor Ponta in PSD s-a blocat in… Ponta Victor Viorel

Vineri, 13. Dimineața. Probabil încă puțin mahmur de la cheful din ziua precedentă dat în cinstea încătușării lui Vanghelie, Victor Ponta lua prima lovitură. (Fie spus în paranteză, în ziua precedentă apucase deja să facă o aroganță liberalilor, întrebându-i ce majorități mai fac acum fără „primarul de la 5”). Lovitura, cât un upercut în bărbie, se referea la cererea de arestare făcută de DNA pe numele bunului său prieten și fost coleg de guvern și cabinet de avocatură, Dan Șova. În niște dosare legate de contractele cu complexurile miniere de Turceni și Rovinari. Contracte de unde și Ponta primise ceva bani. Că, deh!, minerii pe care-i plângem de săraci ce sunt au pus mână de la mână strângând câteva milioane de euro să le dea lui Șova pentru consultanță juridică. Și lui Ponta, implicit!

Dar cererea de arestare a fostului ministru al Marilor Proiecte n-a fost singurul ghinion al premierului de „vineri, 13”. După-amiază, el avea să mai primească un croșeu la ficat, odată cu declanșarea urmăririi penale pe numele celui mai mediatizat în ultima perioadă ministru din cabinetul său. Darius Vâlcov era acuzat oficial de trafic de influență și primirea unor șpăgi în cuantum de două milioane de euro. Ca și Vanghelie, Vâlcov urcase „comisionul” de la 10%, cum cică era practicat de Elena Udrea, la 20%. Ca un adevărat ministru de Finanțe, Vâlcov – potrivit procurorilor – nu prea avea încredere în bănci, asttfel că-și lua șpaga în pungi de-un leu. (Apropo, la Dorin Cocoș se punea, pe bună dreptate, problema venirii sale acasă cu sarsanale burdușite de bani fără știrea nevestei. Și Vâlcov s-o fi ferit de ochii nevestei?)

Și nici nu trecuseră 24 de ore din clipa în care Ponta făcea miștouri la adresa liberalilor pe motiv de Vanghelie. Cu un prieten bun (Șova) așteptând arestarea, cu cel mai bun prieten (Ghiță) urmărit penal, cumnatul în pușcărie, socrul suspect într-un dosar de corupție și cel mai important ministru acuzat de șpăgi imense, Ponta este încă în picioare. Are privirea tulburată, e groggy, dar e în picioare cu ajutorul corzilor. În pugilat, arbitrul ar opri meciul pentru KO tehnic. În politica țărilor civilizate, ar fi pleca singur acasă. Dar Ponta rămâne. „Dacă DNA ca cere urmărirea penală față de mine, cu siguranță că mă voi retrage din guvern. Dacă DNA va cere urmărirea penală pentru un membru al guvernului, cu siguranță acesta se va retrage”, spunea Ponta în urmă cu nici trei luni. Pe numele lui Vâlcov s-a început urmărirea penală…

Mai mult, toate acestea se întâmplă în timp ce, pe fundal, cică Ponta ar fi început marea reformare a PSD și curățarea acestuia de corupți. Spre disperarea baronilor și aripii conservatoare din partid, Ponta propunea ca orice lider PSD să-și dea demisia din funcție în momentul în care începe urmărirea penală pe numele său. Probabil a „uitat” și de aceste propuneri, așa cum a „uitat” de declarația din decembrie. Lațul se strânge tot mai mult, congresul PSD este amânat pentru toamnă, de lupta anticorupție din PSD a mai rămas doar gargara. Încă o dovadă că PSD nu poate fi reformat, decât eventual prin desființare. Poate, cândva, Ponta dorea cu adevărat această reformă, negândindu-se că ea s-ar putea opri chiar la el. Însă, după ultimele evenimente, pare tot mai probabilă ipoteza mult vehiculată ca însuși premierul să ajungă pe un comunicat de presă cu apelativul „Ponta Victor Viorel”. Nu vă fie frică, el nu va demisiona nici atunci, nici de la partid, nici de la guvern. Însă, spre bucuria unui Oprișan sau Mazăre, se va pune oficial cruce „reformei din PSD”.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Cinci infracţiuni dintr-o lovitură! Recordul de nedorit al unui tânăr certat cu bunul simţ şi legea

Sâmbătă seara, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au fost sesizati prin apel 112, în jurul orei…

5 ore ago

Lucrările la Centura Sud au depășit pragul de 80 la sută din total/Foto

Luna iulie ca termen pentru finalizarea lucrărilor la Centura Sud de ocolire a Timișoarei va…

9 ore ago

A fost demarată licitația pentru noul pod de la Tapia

Administrația județeană a lansat, în sfârșit, licitația pentru realizarea unui nou pod peste canalul existent…

9 ore ago

Se lucrează la reabilitarea și dublarea căii ferate dintre Lugoj și Timișoara

Lucrările la mult așteptata reabilitare a căii ferate dintre Caransebeș și Arad, care include și…

9 ore ago

Mutare surprinzătoare la Prefectura Timiş. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu va fi schimbat cu Sorina Ciurlea, şefa femeilor PNL

Potrivit unor surse din PNL, Ovidiu Drăgănecu va fi demis din funcţia de subprefect, în…

10 ore ago

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

11 ore ago