Categories: Economic

Transalpina va fi reparata de CNADNR, dar nu se stie daca va fi deschisa oficial

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale preia, în sfârșit, Transalpina de la compania Romstrade. CNADNR are o ordonanță președințială care permite  transferul provizoriu, în vederea demarării unor lucrări de consolidare. Încă nu se știe dacă traficul va fi deschis oficial în această vară.

Lucrările de reabilitare a uneia dintre cele mai spectaculoase șosele din lume nu sunt finalizate, fiind abandonate pe o porţiune, după ce constructorul Romstrade a intrat în insolvenţă, iar CNADNR nu a reușit, până acum, să rezilieze contractul. Lucrările de reabilitare pe Transalpina au început în 2008, dar au fost oprite după ce Romstrade a intrat în insolvenţă. Contractul avea o valoare de peste 350 de milioane de euro. „Acest drum nu aparţine CNADNR, ci constructorului, dar Romstrade e în insolvenţă (…) în contract existând o prevedere conform căreia rezilierea se poate face doar pe cale judiciară. Am făcut o notificare către casa de insolvenţă, care nu a fost de acord cu rezilierea (…) În consecinţă, nu am putut prelua nicio parte din drum pentru a începe lucrările de întreţinere”, declara, în iulie 2014, Narcis Neaga, directorul CNADNR. Practic, lucrările la Transalpina sunt finalizate în proporţie de 75-80%, dar şoseaua nu are parapete de protecţie, indicatoare rutiere și nici marcaje.

Compania de drumuri a reușit, în cele din urmă, să obțină o ordonanță președințială care îi permite să preia, cu titlu provizoriu, șoseaua. „Drumul național DN 67C se află într-o stare de degradare avansată, fiind astfel pusă în pericol viața conducătorilor auto. Se înregistrează degradări ale structurii de rezistență, provocate de scurgerea necontrolată a apei provenite din precipitații și din topirea zăpezilor. Acestea pot constitui un potențial pericol de cedare a drumului sub acțiunea traficului. CNADNR va demara, imediat ce condițiile meteorologice vor permite, executarea unor lucrări la poduri, podețe, ziduri de sprijin, rigole, șanțuri și parapete”, a declarat Narcis Neaga.

CNADNR înceacă, în continuare, să rezilieze în justiție contractual cu Romstrade SRL, companie deținută de Nelu Iordache. Până acum, șoferii care au trecut pe Transalpina au făcut-o pe riscul propriu, șoseaua nefiind deschisă oficial traficului. Acest lucru a afectat grav pensiunile și hotelurile din zonă, numărul turiștilor înregistrând scăderi dramatice.

Share
Published by
Vlad Stoian

Recent Posts

Ghiroda, victorie importantă la Filiaşi. Poli pierde acasă cu Bihorul

Liga 3 a ajuns la runda a 5-a din play-off şi play-out. Ghiroda continuă să…

33 de minute ago

Modelul Piedone. Neavând voie să candideze, primarii PSD din Recaş şi Şandra vor să lase primăriile moştenire fiilor lor

Sâmbătă au venit deciziile definitive în privinţa candidaturilor primarilor PSD din Recaş şi Şandra, Teodor…

34 de minute ago

Sărbătoarea Floriilor 2024! Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Sărbătoarea Floriilor deschide…

46 de minute ago

Biea, victorie uşoară la gala de la Timişoara

Nici nu prea a apucat să transpire. Timişoreanul Flavius Biea a obținut o victorie clară…

55 de minute ago

Resetarea la Poli

Scriam nu demult că „proiectul Poli” la fotbal nu mișcă nici măcar în campanile electorală,…

2 ore ago

Sonique va cânta la Timișoara de Ziua Europei

Timișoara va avea un program plin, joi 9 mai, cu ocazia Zilei Europei. Casa de…

14 ore ago