Categories: Social

Adoptiile, intre mit si realitate: aproape 170 de copii pot fi luati acasa in Timis, dar… nu sunt

Dacă vreți să adoptați un copil, nu căutați informații pe Internet. În mediul virtual e plin de povești care n-au nicio legătură cu realitatea. Un lucru e însă cert: bebelușii abandonați în maternitate nu pot fi adoptați direct, decât în cazuri foarte rare. Câteva zeci de timișoreni au aflat toate aceste informații de la specialiștii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în timpul unei dezbateri publice.

Câteva zeci de timișoreni interesați de procedurile de adopție au participat la o dezbatere organizată la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Timiş. Alături de cei de la Asociaţia AdorCopiii, specialiștii DGASPC au răspuns întrebărilor cuplurilor interesate de adopție. Cea mai discutată problemă a fost cea a vârstei micuților. Din punctul de vedere al părinților, acesta trebuie să fie cât mai mică, însă, din punctul de vedere al legii, adopțiile atât de rapide, chiar din maternitate, nu sunt permise. Deși în spitale sunt copii părăsiți imediat după naștere, ei nu intră automat în categoria celor adoptabili. Dacă sunt vizitați de mamă, tată sau rude până la gradul patru, zece minute la… șase luni, nu pot fi adoptați. În aceste zile urmează să fie modificată legea adopției, iar din Timiş au fost făcute mai multe propuneri legate exact de familia extinsă şi părinţii biologici.

„Familiile adoptatoare fac cel mai sublim gest uman. Media la nivel naţional a aşteptării este de un an şi două luni, un timp de aşteptare suficient de scurt, dacă facem comparaţie cu alte state. Nu vă luaţi după ceea ce se discută în mediul virtual sau în alte locuri”, spune Emilia Milutinovici, directorul DGASPC Timiş. În România sunt 4.000 de copii adoptabili şi 1.700 de familiii adoptatoare. În Timiş sunt 167 de copii adoptabili, însă mare parte dintre ei sunt deja mărișori pentru preferințele potențialilor părinți sau au probleme de sănătate. Conform statisticilor, românii ar vrea să adopte, în principal fetițe de până la 3 ani, fără probleme de sănătate. Dacă sexul copilului nu contează, şansele de a lua acasă un copil cresc considerabil.

Totuși, până la finalizarea procedurii de adopție trebuie urmați niște pași foarte stricți. „Nu orice copil poate fi adoptat, aşa cum nici orice părinte nu poate fi întotdeauna adoptator. Sunt mai mulţi copii decât familii. În momentul în care o familie este atestată, este atestată pe profilul unui copil. Perioada de aşteptare diferă”, spune Alina Mayer, de la serviciul de adopţii. În Timiș sunt însă și 1.100 de copii aflați la cei 650 de asistenți maternali. Micuții pot fi și ei adoptați. „Am vrut să demontăm nişte mituri care circulă în mediul virtual pe această temă. Cele mai frecvente sunt legate de vârsta copiilor, apartenenţa la etnie, starea de sănătate, procesul de adopţie în sine. Vin familii care solicită adopţia unui copil direct din maternitate, lucru interzis de legea adopţiei. Un alt mit este acela că o persoană necăsătorită nu poate adopta un copil. Fals. Orice persoană aptă, după evaluare, poate să adopte”, spune Emilia Milutinovici. În 2013, în Timiș au fost finalizate 29 de adopții. Anul trecut au fost 60, inclusiv cea a unui copil de 12 ani, vârstă destul de înaintată pentru această procedură.

Share
Published by
Cristina Tomescu

Recent Posts

La Timişoara şi în alte patru oraşe se vor înfiinţa „clase” de fotbal feminin, la şcoală

Fotbalul feminin a luat o amploare importantă în țara noastră chiar dacă nivelul este în…

8 ore ago

Bărbat găsit mort în casă în prima zi de Paşte

Descoperire macabră în zi de sărbătoare. Polițiștii Secției 5 Urbane Timișoara au fost sesizați cu…

9 ore ago

Ţara noastră are aproape 5 milioane de pensionari. Care este pensia medie

Un număr de 4.748.274 de pensionari era înregistrat în aprilie 2024 în România, cu 4.274…

11 ore ago

România renaşte la gimnastică de Paşte! Două medalii europene pentru Sabrina Voinea

Medalii, finale şi evoluţii bune! Dar şi multă speranţă! Sabrina Maneca Voinea (16 ani) a…

12 ore ago

Pastorala de Paşti a PS Ioan Călin Bot, episcopul greco-catolic de Lugoj

Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 † IOAN Din mila lui Dumnezeu, prin grația…

17 ore ago

Pastorala de Învierea Domnului a IPS Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului

† IOAN, Din mila lui Dumnezeu, Arhiepiscop al Timișoarei și Mitropolit al Banatului Iubitului nostru…

17 ore ago