Maslocul, capitala culturala a… Timisului?!

La finele lunii februarie, consilierii județeni au aprobat agenda principalelor manifestări culturale și sportive pentru care CJ va oferi bani în 2015. E vorba despre 920 de proiecte, în sumă totală de 4,9 milioane de lei. O școală dintr-o comună din Timiș bate însă cinci orașe, din care unul n-a primit niciun leu!

Pe agenda culturală a CJ Timiș se regăsesc, și în acest an, rugi și nedei, expoziții cu lucrări de Picasso sau Dali, dar și Ziua bazaltului sau simpozioane despre criminalitate, organizate în sate. Timișenii sunt așteptați la evenimente precum Ruga Satului Bănățean, Festivalul Țuicii de la Pietroasa, Festivalul Papricașului, de la Buziaș, Nedeia Românilor de pretutindeni și multe altele. S-au găsit bani și pentru manifestări precum Ziua lui Mihail Sadoveanu la Biled, Sărbătoarea matematicii varieșene, Poezia de dragoste, Veronica Micle, la Șag sau Ziua bazaltului la Șanovița. CJ Timiș va sprijini și câteva dintre cele mai importante festivaluri din zona de vest: cel marca Exit, Plai sau Gărâna Jazz Festival, dar și tradiționalul concert din Peștera Românești. Întreaga agendă culturală a CJ Timiș adună 4.9 milioane de lei.

Printre curiozitățile acestei agende se numără însă comuna Mașloc. CJ Timiș a considerat că acțiunile culturale organizate aici sunt atât de importante încât trebuie neapărat finanțate. Astfel, avem așa: „Dezvoltarea artei religioase în comunitățile multietnice și multiculturale”, „Mașlocul – repere arheologice. Cupa Prieteniei, ediția a II-a”, „Obiceiuri de Paști la ucrainieni și bănățeni”, „Artă și creație prin ochi de copil – Motive tradiționale din Banat și Ucraina”, „Izvoare tradiționale bănățene”, „Interculturalitatea. Tradiții și obiceiuri la românii și șvabii din comuna noastră”, „Să-mi cunosc județul prin obiectivele sale istorice”, „Graiul dulce din străbuni, ediția a II-a” și „Accesibilizarea la cultură a elevilor cu cerințe educaționale speciale”. Toate aceste acțiuni vor primi suma de 15.000 de lei.

Spre comparație, orașul Lugoj primește, pe această agendă, 54.000 de lei, iar Buziaș – 41.000 de lei. Celelalte orașe din județ sunt sub sumele alocate pentru Mașloc: Ciacova – 9.000 de lei, Deta – 13.000 de lei, Făget – 8.100 de lei, iar Gătaia primește… 900 de lei! Ba mai mult, orașul Jimbolia nu figurează defel pe agenda culturală a CJ Timiș. Mai trebuie spus că toate acțiunile finanțate de la Mașloc sunt organizate în colaborare cu școala din localitate și cu Inspectoratul Școlar Timiș. Fostul director al unității de învățământ și actualul șef al ISJ este Aura Danielescu. Cumnata ministrului Sorin Grindeanu a câștigat, luna trecută, concursul pe post.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

2 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

3 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

3 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

4 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

6 ore ago

La Timișoara va avea loc CyberTM, primul eveniment regional de securitate, destinat IMM

Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest va fi parte din  organizarea primului eveniment regional de cybersecurity…

7 ore ago