Cedrus deodara Pendula, Taxus baccata fastigiata aureomarginata, Berberis thumbergii atropurpurea, Festuca rubra tricophylla. Cedru, tisă, dracilă sau lucernă. Toate acestea, și multe altele, vor apărea în noul Parc al Justiției, după reabilitare. Operațiunea costă în jur de 500.000 de euro și presupune inclusiv demolarea gardului și refacerea gazonului.
Parcul Justiției este propus pentru reabilitare încă din 2012, din perioada ultimului mandat de primar al lui Gheorghe Ciuhandu. Apoi s-a spus că lucrările vor începe în 2013, după ce proiectul a fost depus pentru finanțare pe Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 1, „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”. A fost acceptat, în cele din urmă, pe lista de rezervă și va primi bani pentru că municipalitatea a făcut economii la alte proiecte. „Pe fonduri europene există o reabilitare completă a Parcului Justiției. Asta înseamnă plantări, păstrarea vegetației existente, pentru că sunt pomi extraordinari acolo, refacerea aleilor și demolarea gardului care împrejmuiește în prezent parcul. Am depus săptămâna trecută ultimele clarificări la ADR și sperăm ca, în cel mai scurt timp, să poată fi semnat contractul de finanțare”, spune viceprimarul Dan Diaconu.
Proiectul prevede plantarea de „material vegetal ornamental, răşinoase şi foioase florifere, crearea unor insule multicolore de flori bulboase (…) și refacerea în totalitate a gazonului, în concepţia creării unor peluze”. În parc vor apărea astfel conifere precum cedri, pini sau diverse feluri de tisă, dar și arțari roșii sau japonezi sau… Berberis thumbergii atropurpurea, adică dracilă. Gazonul va fi refăcut și va rămâne liber pe porțiuni mari, urmând să fie plantate lalele, narcise, ghiocei, brândușe sau spânz, în culori variate: roşu, albastru, purpuriu, galben şi portocaliu. Aleile vor fi refăcute integral, pe structură din pavele de beton, care permite infiltrarea apei. „Realizarea aleilor în interiorul scuarului se va face astfel încât să se păstreze ceea ce este mai valoros, să menţină stilul peisagistic şi vegetaţia valoroasă”, mai spune viceprimarul Diaconu. Conform acestuia, pentru reabilitarea parcului este nevoie de aproximativ 500.000 de euro, trei sferturi din sumă fiind asigurată din fonduri europene. Lucrarea trebuie terminată până la finele acestui an.
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…