Robu ramane pe pozitie: Doar legea ambigua e de vina pentru modul ilegal in care s-a finantat Poli

Primarul Nicolae Robu susține că dorește să recupereze prejudiciul de aproximativ 7 milioane de euro rezultat în urma finanțării ilegale a echipei Poli, în perioada administrației Ciuhandu. Deși încă nu se știe exact care e procedura pentru recuperarea banilor, un lucru este cert – Robu crede că doar legea ambiguă e devină pentru situația creată.

După cum s-a anunțat joi, Curtea de Apel a respins apelul făcut de municipalitate prin care se contesta decizia Curții de Conturi în ceea ce privește cazul finanțării Poli. Concret, Curtea de Conturi a decis că cele aproximativ 31 de milioane de lei din bugetul local au ajuns ilegal în conturile SC Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest SA. Edilul Timișoarei, Nicolae Robu, este de părere că doar legea ambiguă e devină pentru această situație și crede că reprezentanții administrației precedente au fost convinși că acționează legal. Mai mult, primarul nu înțelege de ce a durat atât de mult ca ilegalitatea să fie sesizată.

„Ce pot să spun este doar că nu acuz nici administrația de atunci, nici pe primarul Gheorghe Ciuhandu, nici juriștii care au dat aviz favorabil, inclusiv secretarul primăriei, pentru finanțare. Nu-i acuz nici pe consilierii locali care au votat pentru finanțare și nu acuz nici instanța de judecată care i-a considerat vinovați pe primii. Eu cred că situația aceasta extrem de gravă a fost generată de ambiguitățile din lege. Eu sunt convins că dacă cineva, la acea vreme, ar fi făcut o sesizare după prima asociere pentru finanțare că acea asociere nu este legală primarul Ciuhandu și consilierii locali, juriștii primăriei, nu ar fi perseverat și ar fi încercat atunci să recupereze bani pe care i-au dat, înțelegând că a fost ceva ilegal. Din păcate legea a fost interpretabilă, așa mi se pare mie. Toată lumea a avut liniștea sufletească că face un lucru perfect legal. (…) Instituția Prefectului nu a făcut nicio sesizare de nelegalitate a hotărârilor de consiliu de atunci, Curtea de Conturi nu a făcut nicio sesizare că acele asocieri și finanțări ar fi fost ilegale și atunci în mod normal oamenii au perseverat în a finanța. Pe de altă parte dacă citește motivația instanței de judecată, a Curții de Apel în speță, te declar de acord cu ea. Asta provine din ambiguitatea legii. Acea societate este într-adevăr o societate comercială cu scop lucrativ”, a declarat edilul.

Robu consideră că nu a mai rămas nimic de făcut decât să se accepte situația și să se încerce recuperare a cât mai mult din prejudiciului: „Suntem în fața acestei situații în care trebuie să înțelegem că hotărârile instanței de judecată sunt obligatorii pentru toată lume în momentul în care devin definitive și executorii, și suntem într-o astfel de situație. Drept urmare, primăria de acum, pentru că eu ca persoană nu am nicio implicare, face toate diligențele pentru a recupera ceea ce instanța a considerat că este un prejudiciu. Am cerut înscrierea la masa credală a societății comercială și acum este un proces în derulare pe această temă, nu vă pot da detalii despre acest proces. Ce pot să sper e că vom reuși să recuperăm de la societatea comercială această sumă sau cât mai mult din această sumă, dar în orice caz, sincer, dincolo de simpatii sau antipatii, de prietenii sau neprietenii aici trebuie să judecăm obiectiv. Îmi pare rău pentru toate persoanele care au avut responsabilități în acea perioadă pentru că eu consider că ei au acționat de bună credință”.

Edilul mai spune că nu consideră că Ioan Cojocari, secretarul primăriei care a girat alocarea acestor fonduri, este neapărat vinovat: „La vremea respectivă am fost informat că au fost discuții pe această temă și că părerea mai multor juriști, nu numai a domnului Cojocari, a fost că e legală asocierea”, a concluzionat primarul.

Share
Published by
Cosmin Bradu

Recent Posts

Alin Nica, lansat oficial în lupta pentru șefia Consiliului Județean Timiș

Sâmbătă, Alin Nica a beneficiat, la rândul său, de o lansare oficială a candidaturii la…

22 de minute ago

Dumbrăviţa mai pierde o şansă de salvare, după eşecul cu Metaloglobus şi mai are doar 3 puncte avans

Suspansul se menţine în lupta pentru salvarea de la retrogradare în Grupa A din play-out-ul…

6 ore ago

Dinamo, rămâne un coşmar pentru orice echipă din Timişoara. Înfrângere în faţa rivalului la rugby

SCM USV Timişoara a pierdut astăzi, în cadrul etapei a III-a a Ligii naţionale de…

6 ore ago

După Paşte încep lucrările la extindere a grădiniţei din Ghiroda

În curând vor demara lucrările pentru extinderea grădiniței din Ghiroda, pentru ca la toamnă aceasta…

7 ore ago

Balul Conacului Mocioni, la Muzeul de Artă. Partea culturală a proiectului a fost un real succes

Vineri, la Muzeul Național de Artă Timișoara a avut loc Balul Conacului Mocioni. Din păcate,…

8 ore ago

Jurnal de campanie(6). În “lupta” sa second hand cu “clanurile”, Robu îşi asumă acum meritele unui om care nu mai poate reacţiona: Horia Vermeşan

Cu voturile clanurilor imobiliare ale romilor asigurate de Cristopher Cîrpaci, Nicolae Robu a încercat un…

9 ore ago