Au deficiențe de vedere, dar acest lucru nu reprezintă un impediment! Este vorba despre 14 tineri nevăzători din țară, care au demonstrat că sunt adevărați experți atunci când vine vorba de șah. Ei și-au dat întâlnire la Timișoara, la concursul de șah pentru elevi cu deficiențe de vedere „Francisc Kory”. Orașul de pe Bega are doi reprezentanți, respectiv doi elevi de clasa a XII-a.
Liceul Teoretic Special „Iris” din Timișoara este gazda celei de-a XII-a ediții a concursului de șah pentru elevi cu deficiențe de vedere „Francisc Kory”. La evenimentul care se desfășoară până pe 4 aprilie participă 14 elevi de la școli de profil din Buzău, București, Cluj, Târgu Frumos, Arad și Timișoara. Tinerii au demonstrat că sunt adevărați profesioniști când vin vorba de șah. Organizatorii cred că acest sport este perfect pentru nevăzători. „Ideea concursului este de a stimula șahul în rândul nevăzătorilor, pentru că șahul este singurul sport în care nevăzătorii pot juca de la egal la egal cu văzătorii. Nu se poate pune problema unei diferențe sau a unei inferiorități a nevăzătorilor în fața văzătorilor. Acest lucru se vede și din faptul că foarte mulți nevăzători participă la concursurile naționale, care sunt rezervate, în mod normal, văzătorilor”, spune Silviu Valeriu Vanda, directorul Școlii Speciale pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.
Timișoara are doi reprezentanți la concurs. Este vorba despre doi elevi de clasa a XII-a de la Liceul Teoretic Special „Iris”. Școala se poate lăuda și cu rezultatele de la competiția de anul trecut, care a avut loc la Cluj, unde elevii timișoreni au obținut atât locul I, cât și pe al doilea. Totuși, chiar dacă unitatea de învățământ a obținut rezultate deosebite la aceste competiții, directorul Liceului „Iris” susține că este din ce în ce mai greu să-i motiveze pe elevi. „Din păcate, în ultimul timp, și nu îmi dau seama care e cauza, nu-i mai atrage șahul așa cum o făcea înainte. Am discutat și cu colegii din celelalte școli și nu mai este la fel. Dar, în general, nevăzătorilor le place să joace șah și le dezvoltă gândirea foarte mult. Din punctul meu de vedere, un nevăzător devine mult mai deștept decât un văzător pe parcursul vieții. El acumulează mult mai mult în timpul vieții. Chiar dacă se nasc la același nivel de inteligență, cu timpul, nevăzătorul devine mai inteligent deoarece compensează lipsa de vedere cu alte competențe”, explică Dănuț Petnaise. Pe 4 aprilie va avea loc festivitatea de încheiere a evenimentului, iar elevi câștigători vor fi premiați. Învingătorii vor participa în Finala Națională de Șah pentru Seniori.
Joi, 19 decembrie, în plenul Consiliului Local va intra din nou în dezbatere proiectul privind…
Primăvara, Parcul Justiţiei este unul dintre cele mai vizitate şi fotografiate locaţii din Timişoara, datorită…
Un număr de 22 de proiecte care încurajează mersul pe bicicletă în întreaga regiune de…
Muzeul Național de Artă Timișoara aduce în prim plan opera lui Albert Kristóf-Krausz, personalitate marcantă…
Timișoara concurează din nou în competiția „Destinația Anului”, cel mai amplu concurs turistic din România,…
Compania Naţională de Investiţii (CNI) a dat undă verde construirii unei creşe la Urseni, comuna…