Câteva zeci de adolescenți vor învăța, în liceu, sub „tutela” Universității de Vest. În premieră, din anul școlar viitor, la Colegiul Bănățean vor fi înființate trei clase speciale, ai căror elevi vor avea acces la facilitățile UVT și vor putea asista la cursuri universitare. Oricine poate ajunge în aceste clase, dacă știe să-și argumenteze opțiunea.
Pentru că sistemul actual de învățământ pare mai degrabă unul social, decât unul de performanță, iar elevii buni trebuie atrași din timp către instituțiile de învățământ superior, Universitatea de Vest a făcut, joi, primul pas spre atragerea tinerilor. UVT a semnat un protocol cu Colegiul Național Bănăţean, în urma căruia trei clase vor fi „preluate” de universitate pe toată perioada liceului. Elevii vor fi coordonaţi de instituţia de învăţământ superior, vor participa la cursuri și vor avea activități comune cu masteranzii sau doctoranzii UVT. În plus, vor putea folosi și laboratoarele universității.
„Ne propunem, din a clasa a noua şi până în clasa a XII-a să lucrăm cu aceste clase, să oferim candidaţi buni pentru facultăţile Universității de Vest. Oferim pregătire, gratuit, elevilor din aceste clase. Se va stabili cum, la ce discipline, ei vor participa la activităţi chiar în cadrul UVT. Dotările nu sunt exccelente la licee, iar din acest motiv o serie de ore de curs vo avea loc în laboratoarele universităţii, la fizică, chimie, informatică, conform programei (…) Ne adresăm elevilor buni şi excelenţi. Sunt câţiva pentru care programa şcolară e prea puţin pentru ei şi ei pot veni la cursurile facultăţilor”, spune prof. univ. dr. Marilen Pirtea, rectorul UVT.
„Viziunile noastre despre ce înseamnă o școală bună sunt identice. Calitatea unui liceu nu se măsoară numărând olimpicii. În spatele acestor copii se află mai multe resurse. O școală bună este cea care se integrează în comunitate și produce elevi și studenți care se implică în viața comunității”, a declarat, la rândul lui, Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean. În cele trei clase – câte una de matematică-informatică, științele naturii și științe sociale – se va putea înscrie orice absolvent de clasa a opta care alege CNB. El va trebui să bifeze pe fișa de înscriere această opțiune. Ulterior, va trece printr-un interviu în timpul căruia va trebui să-și argumenteze alegerea. La terminarea liceului, câte doi elevi din aceste clase vor putea urma cursurile UVT pe locuri fără taxă. Universitatea de Vest ar putea iniția, în viitor, colaborări similare și cu alte licee de elită din Timișoara.
În aceatsă săptămână, polițiștii municipiului Lugoj au fost sesizați cu privire la faptul că, în…
Etapa a 13-a din Liga a 3-a a început vineri şi aproape pe toate stadioanele…
Pentru a rezolva problemele apărute ca urmare a vremii, pe teren sunt mai multe echipe…
Cei care doresc comercializarea de produse specifice de Sfântul Nicolae la Timișoara sunt așteptați să…
Peste doar o săptămână, la Timișoara se va deschide cea mai nouă ediție a Târgului…
Conform datelor companiei Rețele Electrice Banat, la primele ore ale dimineții de vineri, ca urmare…