Categories: Zâmbete amare

Va rescrie DNA istoria Timisoarei ultimilor 20 de ani?

Procurorii DNA au ajuns din nou în Primăria Timișoara, de unde au ridicat mai mulți saci cu documente. S-a întâmplat la exact trei luni de la o altă descindere pe exact aceeași temă. Mai concret, procurorii caută modul în care au fost vândute sute de locuințe pe Legea 112 unor persoane care nu aveau acest drept, adică nu erau chiriașe. În acest sens, în 1998, Comisia de aplicare a Legii 112 din primărie a dat o notă internă prin care se făcea un fel de derogare de la lege. Adică se suspenda nițel legea, prin semnătura fostului primar Gheorghe Ciuhandu, a colegului său de partid Liviu Barbu, a fostului șef de la Patrimoniu, Nicușor Miuț, și a lui Vasile Tărciatu, care îl înlocuia pe Jean Cojocari, prea pișicher ca să semneze o asemenea inepție.

La acea vreme, oamenii n-au avut niciun fel de grețuri legate de legalitate, atâta timp cât casele, una și una, erau destinate unor procurori, judecători, angajați ai Curții de Conturi sau polițiști. Acestora s-au mai adăugat și deja celebrii țigani de mătase. Este exact ce caută acum procurorii DNA. De observat că nu-i vorba nici de universitari, nici de profesori emeriți, cercetători, scriitori, medici etc. Doar ei au bani, să-și cumpere case cu ei. Nu ca „amărâții” de polițiști, judecători sau țigani! De observat aici că, în afara unor avocați și angajați de la Cartea Funciară, avem aici exact inele ale „lanțului trofic” care a permis ca centrul Timișoarei să se transforme într-o Strehaia a Vestului României. Și, de asemenea, ale celor care erau obligați să cerceteze acele fapte. De altfel, pentru a nu exista probleme de complicități, actuala lucrare este făcută de DNA București.

S-a vorbit și s-a scris foarte mult pe marginea acestui subiect, adică al acaparării centrului Timișoarei de către mafia imobilairă țigănească. S-au făcut tot felul de speculații, dar niciodată o instituție a statului nu a arătat cu subiect și predicat ce s-a întâmplat de fapt. La un moment dat, procurorii din Germania au făcut investigații, dar nu se mai știe unde au ajuns. Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a ridicat tot timpul din umeri când s-a pomenit de acest subiect. Asta, când nu dădea vina pe administrația Oancea. E drept, în timpul lui Viorel Oancea au apărut primele palate cu turnulețe, dar la marginea orașului, pe la Gara Mică, nu în centru. Abia pe timpul lui Ciuhandu a fost cotropită inima Timișoarei. Și după ultima „vizită” a DNA la primărie, Ciuhandu a făcut iar pe niznaiul, declarând că habar n-are care-i treaba. Probabil 16 ani a făcut pe portarul în instituție, neavând cea mai mică treabă cu nimic. Cu toate că și portarii aveau mai multe informații despre matrapazlâcurile petrecute.

În fine, nu știu dacă lucrătorii DNA vor putea merge până în pânzele albe cu această anchetă. Optimismul este dat de faptul că ancheta este făcută de procurori din București, nu de cei din Timișoara, care ar putea avea legătură cu marea „famiglie” imobiliară a orașului. Dacă vor reuși acest lucru, în mod cert, vom asista la unul dintre cele mai importante dosare instrumentate de DNA, rivalizând cu mult-clamatele Microsoft sau EADS. Fiindcă aici, poate mai mult decât o anchetă penală, se derulează o pagină din istoria Timișoarei. O pagină tristă, a tenebrelor ei, a unei mizerabile încrengături între politicieni, oameni ai legii, interlopi, angajați ai primăriei și tot felul de „Cârpaci”. Poate vom afla cum a fost mutilată fața Timișoarei în acești ani și cine sunt vinovații. O pagină oricum mai reală decât volumul de memorii al fostului primar, „16 ani în slujba Timișoarei”.

Share
Published by
Ino Ardelean

Recent Posts

Jurnal de campanie (5). Poveste din Checea, comuna în care naşul şi finul se bat pentru funcţia de primar. Şi nu e singura curiozitate de acolo

Checea există ca şi comună doar fiindcă nişte minţi luminate au decis, în urmă cu…

14 minute ago

Sky Group la 20 de ani: Povestea merge mai departe!

În urmă cu două decenii, un startup început în Timișoara a avut o altfel de…

O oră ago

Programul de lucrări al SDM în ziua de 26 aprilie 2024

Societatea Drumuri Municipale (SDM) face cunoscut programul zilei de 26.04.2024, unde se vor executa reparaţii…

2 ore ago

Premierul Ciolacu a discutat cu mediul de afaceri local: E nevoie de forță de muncă înalt calificată

Învățământul dual a fost unul dinte cele mai discutate subiecte de pe ordinea de zi…

12 ore ago

Simonis și Robu, cei mai buni prieteni ”administrativi”. Cei doi promit că vor colabora pentru județ și Timișoara

Pe cai mari, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri, Nicolae Robu și…

13 ore ago

Un proxenet de 67 de ani a fost săltat de acasă de „mascaţi”

Dacă la 67 de ani unii îşi plimbă nepoţii prin parc, un „peşte bătrân” se…

15 ore ago