Categories: Primăria Timişoara

Zona Cetate, la mana pietrarilor! Santierul nu se va inchide inainte de decembrie

Nu se găsesc pietrari, cei care lucrează în zona Cetate au fost în vacanță până „după Paștele Morților”, iar șantierul nu va fi încheiat decât la 31 decembrie. Primarul Nicolae Robu recunoaște că lucrările înaintează foarte greu, dar e absolut sigur că nu va fi pierdută finanțarea europeană.

Licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în centrul istoric nu este finalizată încă. Ofertele au fost deschise acum o lună, erau patru firme sau asocieri de firme interesate, iar câștigătorul va fi anunțat, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Proiectul are o valoare de aproape 3.2 milioane de euro cu TVA, însă odată realizat, el va trebui aprobat de Comisia pentru monumente a Ministerului Culturii. Procedura se anunță lungă și anevoioasă, iar termenul pentru finalizarea șantierului care a paralizat, în ultimul an și jumătate, centrul Timișoarei se apropie vertiginos. „Nu este finalizată licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor. Termenul de finalizare a întregii lucrări este 31 decembrie. Am convingerea că nu vom pierde banii. Totul este discutat, pașii îi facem concret, trebuie să finalizăm licitația… Am discutat toate aspectele și lucrurile sunt sub control. Nu vom pierde banii, vă asigur. Dar merge foarte greu. Proiectul se va finaliza pe 31 decembrie, dar eu mă mulțumesc cu satisfacția că îl ducem la bun sfârșit”, afirmă primarul Nicolae Robu.

Edilul spune că pauza prelungită de pe șantier are o explicație care nu poate fi contestată. „Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat. Lucrurile nu se pot petrece, din păcate, așa cum vrei noi. Acei muncitori pietrari sunt din Maramureș și din Moldova. Nu există o inflație de muncitori pietrari. Greu au fost găsiți și aduși aici. Ei au spus, la venirea Paștelui, «plecăm și ne întoarcem după Paștele Morților, nu negociem asta. Vă convine, bine. Nu vă convine, bine». Nu mie mi-au spus, au spus celui care i-a angajat, antreprenorului general. Ce poți să faci într-o astfel de situație?”, susține Robu.

Conform acestuia, s-a încercat suplimentarea numărului de pietrari, dar… nu prea există alții îndeajuns de competenți! „Au venit 30 de muncitori din Târgu Mureș, săptămâna trecută, pietrari, care au fost supuși la teste și respinși, pentru că s-a considerat că nu au nivelul de profesionalism suficient de ridicat pentru a pava Piața Unirii. Este foarte complicat de făcut pavajul”, explică primarul. Patru pieţe şi zece străzi din centrul Timişoarei au intrat în reabilitare printr-un proiect pe fonduri europene, în valoare de peste 65 de milioane de lei. Lucrările au început în octombrie 2013 și ar fi trebuit finalizate până în iulie 2015.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un octogenar plecat cu bicicleta a făcut o greşeală şi nu a mai ajuns acasă

Din păcate, va fi un Paşte trist pentru familia unui biciclist din judeţul Timiş, care…

2 ore ago

Săptămâna trecută a câştigat titlul Balcanic la Timişoara, iar acum e campioană europeană în Spania

Sportiva timișoreană Mădălina Stanca este un adevărat tsunami competițional. Tânăra e de neoprit și își…

4 ore ago

Gest de neînţeles înainte de Paşte! Un bărbat s-a autoincendiat în grădina casei sale

Sâmbătă, 4 mai 2024, în jurul orei 14:30, polițiștii Secției 1 Rurale Timișoara au fost…

5 ore ago

Viitorul Institut Oncologic Timișoara va avea un centru de transplant medular și afereză celule stem

În prag de Paști, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre Institutul Regional de Oncologie,…

7 ore ago

STPT oferă în noaptea de Înviere curse speciale, după un orar prelungit, pe mai multe rute de tramvai

În Noaptea de Înviere, programul de circulație a mijloacelor de transport va fi prelungit pentru…

8 ore ago

Cât e chiria pentru un apartament în zonele din Timișoara. Cetate, cel mai scump cartier, Buziașului cel mai ieftin

Cererea pentru închirierea de locuințe la Timișoara este în creștere cu cinci procente. Prețurile pornesc…

8 ore ago