Categories: Primăria Timişoara

Zona Cetate, la mana pietrarilor! Santierul nu se va inchide inainte de decembrie

Nu se găsesc pietrari, cei care lucrează în zona Cetate au fost în vacanță până „după Paștele Morților”, iar șantierul nu va fi încheiat decât la 31 decembrie. Primarul Nicolae Robu recunoaște că lucrările înaintează foarte greu, dar e absolut sigur că nu va fi pierdută finanțarea europeană.

Licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în centrul istoric nu este finalizată încă. Ofertele au fost deschise acum o lună, erau patru firme sau asocieri de firme interesate, iar câștigătorul va fi anunțat, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Proiectul are o valoare de aproape 3.2 milioane de euro cu TVA, însă odată realizat, el va trebui aprobat de Comisia pentru monumente a Ministerului Culturii. Procedura se anunță lungă și anevoioasă, iar termenul pentru finalizarea șantierului care a paralizat, în ultimul an și jumătate, centrul Timișoarei se apropie vertiginos. „Nu este finalizată licitația pentru punerea în valoare a vestigiilor. Termenul de finalizare a întregii lucrări este 31 decembrie. Am convingerea că nu vom pierde banii. Totul este discutat, pașii îi facem concret, trebuie să finalizăm licitația… Am discutat toate aspectele și lucrurile sunt sub control. Nu vom pierde banii, vă asigur. Dar merge foarte greu. Proiectul se va finaliza pe 31 decembrie, dar eu mă mulțumesc cu satisfacția că îl ducem la bun sfârșit”, afirmă primarul Nicolae Robu.

Edilul spune că pauza prelungită de pe șantier are o explicație care nu poate fi contestată. „Trebuie să înțelegem ce s-a întâmplat. Lucrurile nu se pot petrece, din păcate, așa cum vrei noi. Acei muncitori pietrari sunt din Maramureș și din Moldova. Nu există o inflație de muncitori pietrari. Greu au fost găsiți și aduși aici. Ei au spus, la venirea Paștelui, «plecăm și ne întoarcem după Paștele Morților, nu negociem asta. Vă convine, bine. Nu vă convine, bine». Nu mie mi-au spus, au spus celui care i-a angajat, antreprenorului general. Ce poți să faci într-o astfel de situație?”, susține Robu.

Conform acestuia, s-a încercat suplimentarea numărului de pietrari, dar… nu prea există alții îndeajuns de competenți! „Au venit 30 de muncitori din Târgu Mureș, săptămâna trecută, pietrari, care au fost supuși la teste și respinși, pentru că s-a considerat că nu au nivelul de profesionalism suficient de ridicat pentru a pava Piața Unirii. Este foarte complicat de făcut pavajul”, explică primarul. Patru pieţe şi zece străzi din centrul Timişoarei au intrat în reabilitare printr-un proiect pe fonduri europene, în valoare de peste 65 de milioane de lei. Lucrările au început în octombrie 2013 și ar fi trebuit finalizate până în iulie 2015.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

17 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

18 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

18 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

18 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

18 ore ago