Le-au cumparat, dar nu le pot folosi! Minibuzele primariei ar putea ajunge la… muzeu!

La Muzeul Satului, în Grădina Zoologică sau prin centrul istoric – pe acolo vrea să scoată primăria minibuzele neînmatriculate. Momentan nu există soluție pentru intrarea lor în legalitate și, deci, organizarea de tururi turistice prin oraș. Primarul Nicolae Robu nu crede că situația poate fi imputată cuiva.

Anul trecut, primăria a cumpărat, cu 30.000 de euro, două minibuze electrice descoperite, a câte 14 locuri, pentru plimbat turiștii prin oraș. Vehiculele produse în China au fost achiziționate din Ungaria. Deși a venit vremea bună și tururile turistice dorite de primarul Nicolae Robu ar putea începe, acest lucru nu este posibil. Minibuzele nu sunt înmatriculate și, mult mai grav, nici măcar nu se știe dacă vor putea fi. „Este o problemă. Aceste vehicule sunt cumpărate din Uniunea Europeană, din Ungaria, unde pot circula, dar în România s-a primit un aviz negativ din partea RAR. Ele trebuie să fie expertizate și supuse omologării”, spunea, acum câteva zile, primarul Nicolae Robu.

Edilul susține că o astfel de achiziție momentan inutilă nu poate fi imputată vreunui angajat al primăriei. De vină e doar… legislația! „Nu putem să imputam nicicui, le putem folosi intern, la muzeu, la grădina zoologică, inclusiv în centrul istoric. Ele nu pot circula pe drumurile publice, dar nu suntem noi de vină. De vină este legislația stupidă din România, care nu permite înmatricularea lor”, afirmă Robu. Pentru ca situația să fie și mai absurdă, nici măcar nu se știe cine ar putea omologa vehiculele! „În România nu avem o instituție, sau nu am identificat-o noi, care să facă omologarea lor. RAR nu o poate face. Ni s-a spus că Astra Arad face omologări, dar de acolo ni s-a răspuns că societatea fiind în insolvență, nu mai poate să facă I-am spus lui Sorin Drăgoi să stea de vorbă cu oamenii de la vârf, nu vad nicio legătură între insolvență și omologare. O firmă aflată în insolvență poate să-și desfășoare activitatea fără restricții”, spune primarul.

Robu susține, pe de altă parte, că nimeni nu s-a gândit că mașinuțele nu vor fi putea fi folosite. „Nu știu cine și-ar fi pus problema că un lucru cumpărat în UE nu poate fi folosit… Nu cred că este vinovat city managerul, cine și-ar fi imaginat că un vehicul care poate fi înmatriculat în Ungaria, țară membră UE, nu poate fi înmatriculat în România, de asemenea țară membră UE… Cred că nimeni nu-și punea măcar problema asta”, a mai declarat acesta. Primăria așteaptă o clarificare și de la Ministerul Transporturilor, dar între timp caută soluții temporare. Printre acestea, inclusiv tururi în centrul istoric, după finalizarea lucrărilor de reabilitare. „Se va putea, pentru ca nu vor fi drumuri publice, va fi zona pietonală și se vor putea face plimbări cu ele. Sigur le vom folosi pentru asta”, a mai spus primarul. Pentru ca minibuzele să poată circula la Muzeul Satului, de exemplu, municipalitatea va trebui să facă o înțelegere cu reprezentanții CJ Timiș.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Nouă persoane intră în cursa pentru fotoliul de primar al Timișoarei

Cursa electorală pentru desemnarea noului primar al Timișoarei se va da între nouă candidați. Pentru…

9 ore ago

Susţinut şi de PSD, Dan Vatriş (PNL) şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de primar al comunei Jebel

Primarul PNL al comunei Jebel, Dan Vatriş, şi-a depus candidatura pentru un nou mandat în…

12 ore ago

CSU Politehnica Timișoara, trei medalii la Campionatul național de floretă tineret

Politehnica Timișoara a cucerit trei medalii la Campionatul Național de floretă, tineret. Ingrid Miti Bikfalvi…

12 ore ago

Se pregătește cea mai nouă ediție a Ezoteric Fest

Expo Timișoara Internațional în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie si Agricultură Timiș vor organiza…

12 ore ago

Studiul de prefezabilitate al sălii polivalente de la Timișoara este aproape gata

Acum, că problema stadionului nou al Timișoarei a fost ”rezolvată”, viceprimarul orașului abordează cel de-al…

12 ore ago

Poate începe noul vot pentru bugetarea participativă, regulamentul a fost aprobat

Timișoara va avea și în acest an bugetare participativă, cetățenii urmând să decidă direct unde…

13 ore ago