Primarul Nicolae Robu n-a venit cu o idee clară din Fes pe care să vrea s-o pună în aplicare în Timișoara, dar a fost impresionat de… asocierea palmieri-brazi întâlnită în orașul marocan! Edilul spune totuși că ar fi bine să ieșim din „tiparele fixiste” și să fim mai deschiși la nou.
După cinci zile petrecute în orașul marocan Fes, primarul Nicolae Robu spune că a fost impresionat acolo de amestecul de bogăție și sărăcie, de nou și vechi, de modern și tradițional. Edilul a găsit și acolo o mulțime de șantiere, autostrăzi la care România poate numai să viseze, precum și multă preocupare pentru cultură. „Nu putem spune că sunt înaintea noastră, au lucruri foarte bune, care se întâmplă acum, prin diverse proiecte de finanțare și au lucruri la care sunt în urma noastră destul de mult. Au, de exemplu, 1.500 de kilometri de autostradă și multe șantiere. Este o preocupare serioasă în orașul Fes pentru cultură (…) Există sărăcie, dar există oameni bine înstăriți, la polul celălalt. E o diferențiere mai mare decât cea din România, la noi există o pătură săracă, dar standardul este, după aprecierea mea, totuși superior. Însă oamenii sunt foarte deschiși, se vede amprenta franceză asupra lor”, a povestit Robu.
Primarul a semnat un acord care permite relații în domeniul culturii, al educației și al economiei, dar, spre deosebire, de alte vizite în străinătate, nu vrea neapărat să „importe” la Timișoara vreo soluție marocană. Totuși, Robu s-a declarat impresionat de… palmieri! „N-aș putea spune că am venit cu o idee anume din Maroc. Am apreciat îmbinarea foarte armonioasă între palmieri și brazi. Deși este total atipic să ai pini, molizi și alte conifere în acea zonă, aș putea spune că au foarte multe conifere, care se amestecă cu palmierii și cu altă vegetație specifică”, a spus edilul. Din acest punct de vedere, susține el, marocanii sunt mult mai toleranți decât timișorenii care au reclamat nefirescul palmierilor în orașul lor. „E chiar frumos, trebuie să ieșim din tiparele astea fixiste, din preconcepții. Stă rău Timișoarei, oraș de oameni cu mintea deschisă, care întotdeauna au rupt tiparele, să se tot cramponeze atâta de așa ceva. Culmea, în perioada interbelică, în Timișoara erau cele mai mari sere de palmieri din această parte de Europa, nu din România”, a conchis liberalul.
Cetăţenii românii care în ziua votului pentru alegerile prezidențiale nu se află pe teritoriul României pot…
În vestul ţării este Cod Roşu de viscol puternic. Vineri dimineața, la ora 10.00, ca…
Divizionara secundă CSC Dumbrăvița intră în „ultima turnantă” a sezonului de toamnă din Liga 2.…
Vineri dimineața, polițiștii Secției 2 Urbane Timișoara au fost sesizați cu privire la faptul că,…
Nu doar la nivel naţional George Simion se bucură de susţinerea unor infractori, foşti sau…
În Iulius Town s-a inaugurat o școală dedicată pasionaților de muzică, celor care își doresc…