Categories: Primăria Timişoara

De la 1 iunie ies pe traseu bicicletele primariei! Pot fi luate gratis, dar numai cate o ora!

Timișorenii vor putea folosi de la 1 iunie cele 300 de biciclete cumpărate pentru stațiile intermodale. Totul, gratuit și pe baza unui card special. O bicicletă poate fi folosită timp de o oră, dar nu e clar cum vor fi sancționați cei care „uită” să le returneze. În plus, bicicletele trebuie folosite doar ca… mijloc de transport!

Proiectul „Modernizarea staţiilor de transport public intermodal la nivelul polului de creştere Timişoara” are o valoare totală de 6.8 milioane de lei, cu 650.000 de lei mai puțin decât era prevăzut inițial. Sistemul presupune instalarea a 25 de rastele, de unde timişorenii vor putea lua biciclete dintr-o staţie situată într-o zonă a oraşului şi le vor putea lăsa într-o altă staţie, dintr-o altă zonă. În total, este vorba despre 300 de biciclete. Sistemul va deveni funcțional, susține primarul Nicolae Robu, în câteva zile. „De la 1 iunie îi vom da drumul. Fac însă precizarea că luna iunie va fi lună pilot, fiindcă este prima dată când facem așa ceva. Nu exclud să apară situații neprevăzute și anumite disfuncții. Îi rog pe cetățeni să ne sesizeze, să ne facă sugstii și să aibă înțelegere față de o nouă experiență. Ca întotdeauna, în fața noului pot apărea anumite situații care ți-au scăpat”, spune edilul.

Deși s-a vehiculat ideea că bicicletele vor putea fi luate pe baza cardului RATT, între timp s-a decis altceva. Vor fi emise carduri separate, iar solicitantul trebuie să prezinte actul de identitate și să completeze niște formulare. „Se notează, desigur, CNP-ul, pentru a se ști în permanență la cine se află bicicleta. Nu se va încasa nicio taxa și, treptat, vom încerca să integrăm și cardul RATT și cardul pentru biciclete”, mai spune Robu. Amatorii de pedalat mai trebuie să știe un lucru. „Bicicletele pot fi folosite strict ca mijloc de transport, nu în scopul recreării. Pentru aceasta, fiecare își poate cumpăra o bicicletă proprie”, afirmă managerul de proiect Andreea Bălan.

O bicicletă poate fi folosită pe o perioadă limitată. „Un împrumut e valabil timp de o oră. Dacă cel care a închiriat bicicleta nu o predă într-o oră, se produce alarmarea sistemului informatic și se consideră că persoana în cauză încalcă regulamentul. După o oră se face o atenționare că n-a fost predată. Se incearca identificarea persoanei și se va cere să o predea. Dacă refuză s-o predea, atunci e grav… Daca cineva nu le predă, se sesizeaza poliția. …”, mai spune Nicolae Robu. Regulamentul nu prevede însă sancțiuni pentru cei care „uită” să aducă înapoi bicicletele. Cardurile speciale pot fi luate de la 9 din cele 13 chioșcuri ale RATT și, timp de cinci ani minimum, sistemul va funcționa 100% gratis.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Un şofer de taxi, principalul ajutor pentru traficanţii de migranţi, care au şi rănit doi poliţişti de frontieră

În cadrul cercetărilor privind persoanele implicate în activitatea de migrației ilegală din noaptea de 1…

7 ore ago

Dumbrăviţa vrea să se salveze în Vinerea Mare

Divizionara secundă de fotbal CSC Dumbrăviţa se pregătește de ultima deplasare din actualul sezon de…

8 ore ago

Juniorii 2 de la Poli merg la turneul final de opt echipe la handbal

Echipa de juniori 2 a SCM Poli Timişoara a încheiat meciurile din Grupa Valoare 4.…

9 ore ago

În piețele Doina și 700 se vor face reparații

Municipalitatea timișoreană anunță că în două dintre piețele din oraș vor fi executate o serie…

13 ore ago

Deputatul FDGR Ovidiu Ganţ: Pentru mine echipa câştigătoare pentru Timişoara şi Timiş este Dominic Fritz – Alfred Simonis

Timişoreanul Ovidiu Ganţ, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), afirmă că…

14 ore ago

Investiţii importante în campusul verde şi inteligent al UPT din inima Timişoarei

Paşi concreţi pentru un campus cu adevărat al viitorului. Anul 2023, în care s-au aniversat…

14 ore ago