Categories: Primăria Timişoara

Muzeu de 1,6 milioane de euro, in fostul depou al RATT

Peste doi ani, Timișoara ar putea avea un adevărat muzeu al transportului public. Acesta va fi amenajat în fostul depou de pe Bd. Take Ionescu, care urmează să fie restaurat și readus la forma de la începutul secolului trecut. Totul depinde acum de votul consilierilor locali.

„Investiţia «Amenajare muzeu de transport public Corneliu Miklosi» este unul din obiectivele programului de investiţii a Municipiului Timişoara şi RATT, de realizare a dezvoltării durabile, respectiv restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural prin amenajarea unui muzeu de transport public, în clădirea vechiului Depou de tramvaie, din Bd. Take Ionescu nr. 83”, se precizează în referatul care însoțește proiectul de hotărâre. Clădirea fostului depou de pe Bd. Take Ionescu a fost construită în perioada 1926-1927, pe o suprafață totală de 2.169 metri pătrați. „În urma expertizelor tehnice s-a stabilit necesitatea demolării acestora, proces în urma căruia s-a putut amenaja o suprafaţă de aproximativ 1.000 mp, căreia îi poate fi dată o nouă destinaţie. Ca urmare a procesului de reorganizare şi modernizare a RATT, aceste clădiri au devenit nefuncţionale, ele necesitând un proces de restaurare şi reabilitare, ţinând cont şi de valoarea istorică şi culturală a acestora”, spune același referat.

RATT propune ca acest spațiu să fie total transformat, astfel încât să devină un punct de atracție pentru turiști. Aici ar urma să fie pus la punct un spațiu pentru expunerea vechilor tramvaie ale Timișoarei. Și mai interesantă este propunerea de reamenajare a vechilor ateliere, așa cum erau ele la înființarea depoului, cu expunerea utilajelor şi explicarea tehnologiilor folosite. De asemenea, proiectul prevede „amenajarea unui spaţiu pentru activităţi culturale în aer liber, a unei staţii pentru plecarea şi sosirea curselor de agrement, a unui miniamfiteatru, amplasarea unui panou pentru proiecţii”. Documentaţia tehnică necesară realizării investiţiei, inclusiv detaliile de execuţie şi autorizaţia de construire, au fost donate de RATT, sursa de finanțare propusă fiind bugetul local. Primul pas este aprobarea, de către consilierii locali, a proiectului tehnic. Valoarea totală a investiției este estimată la 1,6 milioane de euro, fără TVA, din care amenajarea propriu-zisă a muzeului ar urma să coste 1,3 milioane de euro, fără TVA, timpul de execuție fiind de 24 de luni.

Share
Published by
Otilia Galescu

Recent Posts

Emoţii mari pentru o familie din Lovrin, care de sărbători putea rămâne fără casă din cauza unui incendiu

Duminică, 22 decembrie, în jurul orei 12:10, ISU Timiş a fost anunţat despre producerea unui…

10 ore ago

Oprit în trafic înainte de a produce nenorociri! Beat „mort” şi fără permis, cu tupeu la volan

„Curaj” prostesc! La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Belinț au reținut…

12 ore ago

Culmea prostiei? Să furi o maşină, să nu ai permis şi să mai faci şi accident

Un copil teribilist a făcut-o lată chiar înainte de Sărbători! Dacă alţi adolescenţi de vârsta…

12 ore ago

CCIA Timiș lansează două cursuri gatuite de profesionalizare a angajaților

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Timiș anunță lansarea a două cursuri gratuite care…

12 ore ago

Lista proiectelor de pe lista suplimentarelor e prea stufoasă. O consilieră locală de la AUR vrea limitarea acestei proceduri

Primarul Dominic Fritz a fost luat la rost de unul dintre cei trei consilieri locali…

12 ore ago