Categories: Economic

Planuri sunt, dar nu si bani: cum ar putea deveni padurea de la Mosnita Noua atractie turistica

Lacuri cu nuferi, zone pentru picnic, piste de biciclete, trasee pentru plimbări pe cai și multe alte atracții ar putea fi găsite, în viitor, la Moșnița Nouă. În teorie, totul sună minunat, însă practic nu se știe când se vor putea bucura timișorenii de toate acestea. Ce lipsește? Evident, banii.

Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș și primarul comunei Moșnița Nouă, Ioan Sorincău, au prezentat, luni, planuri îndrăznețe pentru dezvoltarea zonei. Totul s-a centrat în jurul Pădurii Bistra, care ar putea deveni unul dintre locurile preferate de relaxare în aer liber ale timișorenilor. „Marele avantaj este că Pădurea Bistra are proprietar. Pe 174 de hectare e proprietar comuna Moşniţa, restul e la Recaș, deci nu depindem de ifosele nimănui. Pădurea este ordonată foarte bine, se pot amenaja relativ simplu drumuri de acces, alei sau piste de biciclete. Ne-am gândit să o legăm de pistă de la ieşirea din Timişoara, pe malul Canalului Subuleasa, să ieşim pe dig la Timiş, şi să revenim pe drumul dintre Urseni şi Timişoara. Asta ar însemna cam 42 de km de pistă de biciclete”, spune Ioan Sorincău.

În prezent, în Pădurea Bistra se poate ajunge doar pe un drum neasfaltat. Primarul din Moșnița Nouă ar vrea să amenajeze aici și spații pentru picnic, dar și trasee pentru amatorii de drumeții. În plus, în zonă ar urma să fie construit, la un moment dat, un aerodrom pentru baloane cu aer cald. De asemenea, de-a lungul drumului care leagă Urseni de Albina există un canal de beton pe care Sorincău ar vrea să-l reamenajeze, astfel încât să se poată face plimbări cu hidrobiciclete sau caiace. Canalul nu a mai fost folosit din anii 90 și are nevoie de reparații. Tot în Urseni va fi amenajat și nou centru de echitație, care va aparține unui investitor privat. Planuri sunt multe și, în teorie, sunt foarte atractive. Totuși deocamdată nu există o documentație concretă, iar lipsa fondurilor își spune cuvântul.

Spre exemplu, în cazul drumului care ajunge la Pădurea Bistra, primarul Sorincău spune că nu poate face nimic pentru reamenajarea acestuia. Cel puțin câtă vreme nu sunt asfaltate toate drumurile din comună. La fel stau lucrurile și în cazul celorlalte investiții. Pentru realizarea zonei de recreere ar fi nevoie de finanțare prin intermediul Polului de Creștere și de ajutor din partea autorităților locale județene și timișorene. Astfel, se speră la obținerea de fonduri europene, dar și la participarea unor parteneri privați care ar concesiona servicii.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Viitor frumos la fileu. Calificare la turneul final pentru CSS Bega U13

Echipa de mini-volei a CSS Bega Timișoara a obținut o calificare spectaculoasă în finala Campionatului…

9 minute ago

Timişoreanca Antonia Ioana Balcu merge în China la Olimpiada interdisciplinară Ştiințele Pământului

Performanţă deosebită pentru învăţământul timişean. Antonia Ioana Balcu, elevă la Liceul Teoretic „Grigore Moisil” Timișoara,…

O oră ago

Marian Vasile e supărat foc pentru că nu e singurul candidat independent pentru funcția de primar al Timișoarei

Deși el știe sigur că are șanse adevărate să devină viitorul primar al Timișoarei, acum…

2 ore ago

Descoperă oferte avantajoase la biletele de avion cu eSky.ro

Adori să evadezi din cotidian și să explorezi lumea? Te-ai săturat să aștepți ore nesfârșite…

2 ore ago

Accident mortal în Timiş. Lipsa de experienţă a unui tânăr de 19 ani a dus la moartea unei fete de 17 ani

Un tânăr, în vârstă de 19 de ani, a condus un autoturism pe DN 59…

2 ore ago