Categories: Economic

Planuri sunt, dar nu si bani: cum ar putea deveni padurea de la Mosnita Noua atractie turistica

Lacuri cu nuferi, zone pentru picnic, piste de biciclete, trasee pentru plimbări pe cai și multe alte atracții ar putea fi găsite, în viitor, la Moșnița Nouă. În teorie, totul sună minunat, însă practic nu se știe când se vor putea bucura timișorenii de toate acestea. Ce lipsește? Evident, banii.

Asociația pentru Promovarea Turismului Timiș și primarul comunei Moșnița Nouă, Ioan Sorincău, au prezentat, luni, planuri îndrăznețe pentru dezvoltarea zonei. Totul s-a centrat în jurul Pădurii Bistra, care ar putea deveni unul dintre locurile preferate de relaxare în aer liber ale timișorenilor. „Marele avantaj este că Pădurea Bistra are proprietar. Pe 174 de hectare e proprietar comuna Moşniţa, restul e la Recaș, deci nu depindem de ifosele nimănui. Pădurea este ordonată foarte bine, se pot amenaja relativ simplu drumuri de acces, alei sau piste de biciclete. Ne-am gândit să o legăm de pistă de la ieşirea din Timişoara, pe malul Canalului Subuleasa, să ieşim pe dig la Timiş, şi să revenim pe drumul dintre Urseni şi Timişoara. Asta ar însemna cam 42 de km de pistă de biciclete”, spune Ioan Sorincău.

În prezent, în Pădurea Bistra se poate ajunge doar pe un drum neasfaltat. Primarul din Moșnița Nouă ar vrea să amenajeze aici și spații pentru picnic, dar și trasee pentru amatorii de drumeții. În plus, în zonă ar urma să fie construit, la un moment dat, un aerodrom pentru baloane cu aer cald. De asemenea, de-a lungul drumului care leagă Urseni de Albina există un canal de beton pe care Sorincău ar vrea să-l reamenajeze, astfel încât să se poată face plimbări cu hidrobiciclete sau caiace. Canalul nu a mai fost folosit din anii 90 și are nevoie de reparații. Tot în Urseni va fi amenajat și nou centru de echitație, care va aparține unui investitor privat. Planuri sunt multe și, în teorie, sunt foarte atractive. Totuși deocamdată nu există o documentație concretă, iar lipsa fondurilor își spune cuvântul.

Spre exemplu, în cazul drumului care ajunge la Pădurea Bistra, primarul Sorincău spune că nu poate face nimic pentru reamenajarea acestuia. Cel puțin câtă vreme nu sunt asfaltate toate drumurile din comună. La fel stau lucrurile și în cazul celorlalte investiții. Pentru realizarea zonei de recreere ar fi nevoie de finanțare prin intermediul Polului de Creștere și de ajutor din partea autorităților locale județene și timișorene. Astfel, se speră la obținerea de fonduri europene, dar și la participarea unor parteneri privați care ar concesiona servicii.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Probleme fără sfârşit! Halep nu va merge la Aukland şi nici la Australian Open

Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…

5 ore ago

Guvernul închide oficial un punct de trecere al frontierei din Timiș care nici nu era încă deschis

Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…

10 ore ago

Primăria Timișoara a lansat oficial licitația pentru proiectarea și ridicarea parcării Spitalului de Copii

Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…

10 ore ago

Se depun eforturi pentru deschiderea punctului de trecere a frontierei de pe Bega

Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…

10 ore ago

De Crăciun, chiar am fost mai buni! Doar PSD-istul Daea a dat-o mai pe tradiţional

„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…

11 ore ago

Doar echipa de baschet va mai reprezenta Timişoara în acest an

Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…

11 ore ago