Încă o încercare de salvare a unei bucăți din istoria vremurilor fericite ale Timișoarei. Pe ordinea de zi a viitorului plen al CJ Timiș ar putea apărea un proiect care să aprobe începerea procedurilor pentru declararea utilităţii publice de interes local și, ulterior, a exproprieii Casei Mühle.
La începutul anului, Asociația Culturală „Salvați patrimoniul Timișoarei” a trimis către Consiliul Județean Timiș o solicitare prin care cerea inițierea demersului juridic referitor la exproprierea Casei Mühle, CJ fiind singura instituție abilitată în acest sens. Cererea a fost ignorată total de consilierii județeni și, ca și cum n-ar fi fost de ajuns, inițiatorii scrisorii au fost anunțați că, oricum, CJ nu are… specialiști care să se priceapă la imobilele istorice. „Direcția de Patrimoniu comunicând faptul că, în privința oportunității declanșării procedurii de expropriere, nu se poate pronunța fiindcă nu are specialiști în domeniul monumentelor istorice și patrimoniului cultural”, scrie, negru pe alb, în răspunsul oficial primit de la CJ. Între timp, unul dintre consilierii județeni pare să-și fi reconsiderat poziția.
Asociația Culturală „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei” susține că lugojeanul Marius Martinescu va depune un proiect de hotărâre care ar trebui să intre pe ordinea de zi a şedintei ordinare din luna iunie 2015. Acesta prevede aprobarea demarării procedurilor pentru declararea utilităţii publice de interes local a proiectului „Casa Memorială Wilhelm și Arpad Mühle și Muzul Rozelor”, iar ulterior, parcurgerea procedurii de expropriere a imobilului. De asemenea, ar urma să fie întocmite toate documentele pentru aceste operațiuni, inclusive cea pentru evaluarea în vederea „unei juste despăgubiri a actualului proprietar”. Expropriatorul ar urma să fie Consiliul Județean Timiș. „Suntem de părere că, având în vedere valoarea arhitecturală, artistică şi urbanistică a imobilului, precum şi valoarea memorial – simbolică – istorică familiei Mühle şi mai ales existenţa incontestabilă a utilităţii publice a proiectului propus consilierii judeteni nu au voie să refuze această propunere!”, spun cei de la Asociația Culturală „Salvaţi Patrimoniul Timişoarei”.
Pe de altă parte, în 2013, Consiliul Județean Timiș a anunțat că nu dorește să-și exercite dreptul de preemțiune asupra reședinței fostului florar imperial. La vremea respectivă, proprietarul de etnie romă Ionel Stancu cerea 2,5 milioane de euro. Situația imobilului – sau a ceea ce a mai rămas din el – pare tot mai complicată. Pe 11 martie, Tribunalul Timiș admis apelul făcut de Ionel Stancu la sentința din iunie 2014, prin care Primăria Timișoara avea câștig de cauză în acțiunea în care voia să-l oblige pe proprietar să readucă imobilul la starea inițială. Între timp, clădirea se macină pe zi ce trece, iar în curte a răsărit o adevărată junglă…
Așa cum debanat.ro a relatat deja, primarul Timișoarei, Dominic Fritz, și liderul PSD Timiș, Alfred…
Etapa a 16-a din liga de elită de volei feminin a debutat pe malul Timişului…
La data de 21 decembrie, polițiștii Secției 5 Rurale Belinț sub coordonarea procurorului din cadrul…
Administrația Bazinală de Apă Banat derulează în prezent un important proiect pentru consolidarea malurilor râului…
La început mi se părea o glumă. O glumă nereuşită, ca să nu spun una…
13 kilometri de rețele termice vor fi reabilitați, Primăria Timișoara semnând contractul de finanțare. Această…