Împreună cu 5 companii din zona de vest, MEDGreen va realiza audituri interne de deşeuri, va analiza sursele şi cauzele generării deşeurilor şi va elabora măsuri specifice de reducere şi prevenire, toate acestea cu scopul de a crea planul de reducere şi prevenire a deşeurilor.
Utilizând sistemele clasice contabile, companiile nu pot cuantifica şi de aceea nu pot conştientiza pierderile financiare reale asociate cantităţilor de deşeuri pe care le generează. Deşeul este la bază un produs aprovizionat (cumpărat), trece prin faze de manipulare, producţie, transformare, depozitare, înglobând practic energie, timp, costuri, iar toate acestea sunt pierdute în momentul în care companie aleg să trateze deşeul ca pe o pierdere asumată.
Conform statisticilor EU (EUROSTAT 2011), 60% din totalul cantităţilor de deşeuri generate nu ajung în faze de reciclare, ci sunt pur şi simplu depozitate în deponee (ecologice în cel mai fericit caz). La nivelul companiilor, cea mai mare parte a deşeurilor nu sunt reintroduse în fluxuri productive, ci eliminate fie prin depozitare, fie prin intermediul firmelor de colectare – reciclare.
Procesul de integrare a pieţelor produselor şi bunurilor industriale sau de larg consum a generat instrumentele de bază pentru tranzacţionarea materialelor. Aceste instrumente pot fi adaptate şi îmbunătăţite, putând susţine tranzacţionarea fluxurilor de deşeuri şi trecerea spre o economie circulară.
Orice companie este acum parte dintr-un sistem economic, social şi ecologic, parte a unui lanţ de furnizori, parte a unei economii locale, parte a unei comunităţi, parte a unui sistem ecologic. Eficienţa şi succesul depind din ce în ce mai mult de succesul şi eficienţa sistemului din care face parte. Într-un sistem perfect, intrările sunt transformate în ieşiri cu valoare adăugată într-o proporţie de 100% , fără pierderi, fără deşeuri neutilizate, într-un astfel de sistem, toţi actorii generează şi captează doar valoare.
Beneficiile unui astfel de sistem sunt evidente pentru toţi cei implicaţi şi o parte din acestea pot fi obţinute prin intermediul proiectului MEDGreen.
Deşi a jucat într-un turneu demonstrativ înainte de Crăciun, Simona Halep va rămâne pentru încă…
Guvernul închide un punct de frontieră din Timiș, încă înainte ca acesta să fie deschis.…
Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, Primăria Timișoara a lansat în licitație proiectul pentru…
Administrația Bazinală de Apă Banat nu are prea multă putere atunci când se pune problema…
„De Crăciun, fii mai bun!”, este unul din îndemnurile pe care le tot auzim în…
Singurul campionat românesc masculin activ între Crăciun şi Anul Nou rămâne cel de baschet. Liga…