Categories: Economic

Investitie masiva impotriva poluarii de la Continental

În ultimii ani mii de locuitori ai Timișoarei s-au plâns de mirosul insuportabil emanat de Fabrica de Anvelope Continental. Reprezentanții companiei spun că, de acum încolo, lucrurile nu vor mai sta așa, totul datorită unei tehnologii de ultimă oră, care va diminua simțitor mirosul neplăcut. Deocamdată proiectul este abia la început și rămâne de văzut dacă orașul de pe Bega va scăpa într-adevăr de „parfumul” de la Continental.

10,5 milioane de euro! Atât sunt dispuși să cheltuiască germanii de la Continental pentru a-i scăpa pe muncitori, dar și pe locuitorii din zonă, de mirosul neplăcut. Investiția se va materializa într-o sistem de tratare a emisiilor olfactive. Reprezentanții companiei spun că este vorba despre cea mai nouă tehnologie și că fabrica de la Timișoara este prima din zecile pe care le deține care va beneficia de noul sistem. Primele teste arată rezultate foarte bune sau cel puțin asta spun „mai marii companiei” care susțin că mirosul se va reduce cu aproximativ 90%. Prima stație de curățare a aerului a fost inaugurată miercuri, într-una dintre cele mai vechi hale ale fabricii de la Timișoara. Este vorba despre un sistem complex de „Oxidare Non-Termică – Tehnologie cu Plasmă Rece”, care distruge particulele din aer care sunt responsabile de miros. Acesta este doar începutul, urmând să fie instalate mai multe stații de acest tip, în speranța ca ele vor rezolva problema.
Klein Ohlwein, directorul Continental Timișoara, susține că mai există alte fabrici în Europa care folosesc acest sistem și că i s-a transmis că această tehnologie este cu adevărat revoluționară. Același lucru îl arată și testele făcute de companie, dar va mai dura până când timișorenii vor putea să se bucure de rezultatul final. „Ne pasă de condițiile pe care le creăm și avem încredere că echipa noastră va reuși să ofere ceea ce a promis. Vorbim despre o reducere a mirosului cu 90 – 95%, un rezultat mai bun decât cel la care ne așteptam”, a mai spus directorul Continental. Totuși, acesta a ținut să precizeze că deși mirosul va fi redus drastic, acesta nu va dispărea de tot. Prefectul Eugen Dogariu a fost și el prezent la inaugurarea de miercuri și a ținut să laude inițiativa celor de la Continental: „Sunt nenumărate ore de discuţii purtate de noi cu cei de la Garda de Mediu, de la Agenţia de Mediu, cu cei de la fabrică. Este bine că această investiţie a fost realizată, în final, important este confortul olfactiv al locuitorilor oraşului”.
Pentru proiect s-au investit 10.5 milioane de euro, iar pentru întreținerea stațiilor se vor cheltui în jur de 700.000 de euro anual. Astfel, în următoarea perioadă atât aerul din hale, cât și cel eliminat din fabrică către oraș va avea un miros mai puțin neplăcut. Proiectul va fi finalizat în luna noiembrie a anului curent și rămâne de văzut dacă Timișoara va scăpa de „parfumul” Continental.

Share
Published by
Dariana Bratu

Recent Posts

Actuala administrație, nevoită să se vadă înfrântă, după ce nu mai deține majoritatea în plenul CLT

Fragilitatea unei majorități pierdute de actuala administrație a primăriei Timișoara s-a văzut, marți, la ședința…

23 de minute ago

Zeci de persoane, cercetate penal pentru constituire de grup infracţional, trafic de droguri şi alte fapte grave

Ieri, 29 aprilie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurori D.I.I.C.O.T.-…

3 ore ago

Primăria Timișoara începe munca la noul adăpost pentru câini

În ședința extraordinară a Consiliului Local de astăzi, s-a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea…

4 ore ago

Spectacol total în derby-ul campionatului. CFR învinge campioana şi şi-a asigurat meciul pentru aurul naţional

Marţi, de la o oră neconvenţională, 12, s-a disputat un meci important din cadrul play-off-ului…

5 ore ago

Uite cum să alegi un lampadar potrivit pentru orice cameră

Ai terminat de decorat casa. Ai ales vopseaua și covorul, ai așezat canapeaua și ai…

5 ore ago

Dominic Fritz anunţă lucrări pentru modernizarea zonei Badea Cârţan

Primarul Dominic Fritz a fost în Piaţa Badea Cârţan, anunţând că au fost demarate lucrări…

7 ore ago