Inundațiile de anul trecut au făcut ravagii în Timiș, Gătaia fiind una dintre localitățile afectate puternic de ploile abundente. Atunci, zeci de persoane au fost evacuate, după ce apa le-a distrus gospodăriile. Din fericire, în viitor lucrurile nu vor mai sta așa, având în vedere că Apele Banat împreună cu Primăria Gătaia au reușit să realizeze lucrări de îndiguire, decolmatare și înălțare a digurilor existente în zonă.
Cu peste 22 de tone de combustibil, o mulțime de muncitori și ore în șir de muncă, digurile de la Gătaia au fost, în sfârșit, reabilitate. Lucrările au început în 2014, asta după ce în toamnă, inundațiile care au avut loc în zonă au afectat serios gospodăriile localnicilor. „Ne aflăm la Gătaia pentru a putea vizualiza lucrările făcute de Administrația Bazinală de Apă Banat. Avem o lucrare de completare terasamente, ridicări cote de dig pe malul drept, pe o lungime de 286 de metri, de la zidul de beton până în dealul din vecinătate. Pe malul stâng, de la zidul de beton ne-am încastrat în rambleul de cale ferată pe o lungime de 808 metri. Am făcut decolmatări de curs de apă și reprofilări la Moravița unde utilajele lucrează și acum. Până acum, avem realizaţi 480 de metri. De aici, o să ne mutăm la Șemlacul Mic pentru a termina și decolmatarea cursului de apă Moravița din zona respectivă. A trecut pericolul pentru locuitorii din zona Gătaia. Practic, digurile au fost înălțate cu un metru unde au existat și unde nu, practic le-am făcut din nou. A crescut gradul de siguranță. Avem un grad de siguranță sub 5 % și sub lucrările ulterioare care vor veni pe alte proiecte va crește și mai mult acest grad de siguranță”, a declarat, joi, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat, Luci Ervin.
Alături de acesta, la Gătaia s-au deplasat și alți reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Banat, dar și ai Prefecturii Timiș și a Primăriei Gătaia. Prefectul Eugen Dogariu, s-a arătat și el mulțumit de lucrările realizate, precizând că speră ca în viitor inundațiile să poată fi evitate: „Plecând de la experienţa anului 2005 şi anului 2014, în ultimele luni s-au făcut foarte multe lucrări, plecând de la înălţarea unor diguri la crearea unor diguri noi şi decolmatarea şi lărgirea albiilor unor râuri şi pârâuri din această zonă. Sperăm ca pe viitor să mai intervenim şi acolo unde există diguri de beton în aşa fel încât în anii următori să nu mai tresărim când cad cantităţi mai mari de apă în judeţele Timiş şi Caraş. În acest moment am mai putea avea probleme la Denta, unde Bârzava nu este îndiguită, dar se va intra cu utilaje în perioada următoarea. Administraţia de Apă Banat va face acolo lucrări pentru a asigura apărarea împotriva inundaţiilor şi sperăm ca în această zonă, în perioada următoare, să nu mai avem probleme. Se mai lucrează la Şemlacu Mare şi Şemlacu Mic, la digurile de pe râul Moraviţa”.
Concret, din octombrie 2015 și până în aprilie 2015 au fost realizate următoarele lucrări: supraînălţare dig Bârzava mal stâng, pod CFR – dig beton localitate; supraînălţare dig Bârzava mal drept zona Mereuţa; decolmatare curs Gorova pe toată lungimea aferentă localităţii; decolmatare două canale colectoare şi execuţie dig protecţie aferent acestor canale în zona ieşirii din oraş spre Şemlac.
Cu ajutorul fondurilor europene, peste 3.000 de studenți din Timișoara și Reșița vor beneficia de…
Alfred Simonis, noul președinte al Consiliului Județean Timiș, spune că nu se va transforma, în…
Compania de termoficare anunță că a pornit și al doilea cazan de abur de la…
Un număr de șapte spații comerciale aflate în cartierele istorice Cetate și Fabric, sunt scoase…
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins recursul formulat de DNA împotriva sentinţei…
Sala Multifuncțională de la Palatul Administrativ Timișoara găzduiește ceremonia de depunere a jurământului noilor consilieri…